Dobra in temeljita priprava je ključna za vsak razgovor za službo. 

Obstaja veliko tega, kar lahko storite pred razgovorom in po njem, da bi na razgovoru za službo pustili dober vtis. Malo časa in koncentracija za pripravo na pogovor vam lahko pomagata dobiti želeno delo. Nekatere od teh priprav vključujejo raziskovanje dela in podjetja, kamor greste na pogovor, kako vaditi odgovore in vprašanja za intervju, kako se obleči in kaj storiti po intervjuju …

1. Najprej se pozanimajte o podjetju in o tem, s čim se ukvarja

Vprašali vas bodo: “Ste že slišali za nas?” Torej bo dobro, če boste na to vprašanje res lahko odgovorili pritrdilno. Lahko si pomagate s spletom, da izveste kaj o njih. Lahko izpadete neresno in nepripravljeno, če ne veste ničesar o svojih možnih delodajalcih. Temeljito preučite opis delovnega mesta, da bi ga zares dobro razumeli. Prav tako je smiselno raziskati novice ali dejavnosti, ki se nanašajo na določeno delo ali celotno branžo, saj s tem pokažete, da vas ta zanima.

2. Pomembno je, da se spomnite, kaj natančno ste počeli na zadnjem delovnem mestu

Pustili boste slab vtis, če vas bodo vprašali, pri katerem projektu ste nazadnje sodelovali in kaj natančno ste nazadnje delali, vi pa se ne boste spomnili, kaj ste počeli.

3. Pripravite si vprašanja 

Kadar vas oseba, ki ponuja službo, vpraša, ali imate kakršna koli vprašanja, pokažite, da ste pripravljeni in imate vprašanja. S tem dokažete, da ste se pripravili, da ste navdušeni in predani delu. Poskusite pripraviti manj očitna, vendar zanimiva vprašanja, s katerimi se boste ločili od drugih kandidatov.

4. Spomnite se na znanje, ki ga imate, in ga v podjetju potrebujejo

Obstaja možnost, da vam bodo postavljali vprašanja ali vas celo testirali na temo dela, ki bi ga naj opravljali. Včasih si je težko zapomniti nekaj, kar ste počeli pred dvema letoma, toda morali se boste potruditi. Naj vam ne bo žal časa, da obnovite, kaj ste doslej počeli, če želite dobiti to službo. 

5. Oblecite se lepo, vendar ne preveč vpadljivo

Obleka je v redu, draga ura in veliko nakita pa ne. Niti ne smete pomisliti, da boste dobro videti, če boste oblekli majico z globokim dekoltejem, iz katerega vam kipijo prsi. Tudi s parfumom bodite zmerni. Ali je sploh potrebno govoriti o tem, da večer pred razgovorom ne smete v gostilno in preveč popiti ali oditi v restavracijo s hrano, ki bi lahko kakorkoli vplivala na vaše počutje in videz? Pa brez česna!

6. Ne odpravite se na razgovor zadnji hip

Ne smete zamuditi. V veliko podjetjih je prvo pravilo točnost. V tem primeru pro­dajate sebe, svoje storitve in svoje spo­sobnosti – zato mora biti točnost ena od njih. Po drugi strani pa se ne pojavite prezgodaj, ker boste videti preveč zainteresirani. 

7. Če imate agencijo, ki vas pošilja na razgovor, poskusite ugotoviti, ali so poslali še koga drugega 

Če so, poskušajte ugotoviti, kakšen je bil razgovor in kakšni so bili spraševalci. Vaš agent vam bo pomagal, čeprav je agencija poslala še nekoga drugega na pogovor. Verjetno se je tudi že pogovarjal z delodajalcem in vam lahko da mnenje
o njem.

8. Če poznate nekoga, ki dela v tem podjetju, se obrnite nanj

Če želite izvedeti več o podjetjih in osebah, ki vas bodo intervjuvale, se pozanimajte, ali poznate nekoga, ki dela v tem podjetju. Če ne poznate nikogar, prosite svoje znance, ki morda koga v podjetju poznajo, da o podjetju izvejo več.

9. Ne načrtujte večjih obveznosti na dan in dan pred razgovorom

Tako se boste lahko popolnoma posvetili temu. Seveda bodo vaši živci začeli delati, vendar poskušajte ostati mirni in samozavestni. Globoko vdihnite in prikličite pozitivne misli. Prepričani ste, da ste najboljša oseba za to delo in da bodo srečni, če vas bodo sprejeli. Vaša samozavest se bo prebila na površje. To boste dosegli s pripravo na razgovor. Nič bolj ne draži od slabega pogovora zaradi tega, ker niste dali dobrega odgovora na nekaj, kar bi morali vedeti – zlasti če ste dolgo brez dela. 

10. Prvi vtis veliko pomeni 

Ko boste spoznali ljudi, s katerimi se pogovarjate o svoji prihodnji službi, poskrbite, da boste delovali primerno, profesionalno in vljudno. Držite se pokončno, bodite vedri, vzpostavite stik z očmi in se čvrsto rokujte. Pozdravite jih in se predstavite ter jim povejte, kako ste zadovoljni, ker ste jih spoznali, in se jim zahvalite, ker so si vzeli čas, da vas vidijo in se z vami pogovorijo. Pozornost do detajlov lahko veliko prispeva k zagotavljanju vaše sanjske službe! 

Fotografiji: Shutterstock