Kakorkoli se bonton sliši kot nekaj zaprašenega in zastarelega, je ta skupek pravil lepega in kulturnega obnašanja, čeprav v različnih oblikah in z drugačnimi vsebinami, prisoten skozi stoletja v vseh družbah.

Beseda bonton izhaja iz francoščine (bon ton) in v dobesednem prevodu pomeni dober ton, torej dober način ravnanja.

Dejstvo je, da so se ta pravila spreminjala čez čas in so nekatere navade postale neprimerne ali smešne ter so jih zamenjali s sodobnejšimi različicami, da se ujemajo s sodobnimi trendi družbe.

V 21. stoletju, v katerem vladajo internet, socialne mreže in enakost spolov, bodo številni takšne norme obsodili kot staromodne, stroge in nekaj, čemur ne bi smeli dajati posebnega pomena. Čeprav se lahko nekatera pravila spremenijo, so lepe navade in kulturno vedenje stvar sloga, ki ne bo nikoli prišel iz mode.

Včasih je bilo nepredstavljivo, da ženska kadi, zato je bilo kavalirjem strogo prepovedano prižgati cigareto v družbi dam. Kot znak spoštovanja so se morali tudi nujno preobleči, ko so šli v družbo nežnejšega spola, da s sabo niso prinesli vonja cigaret.
Ta družbena norma, ki sega v 19. stoletje, kakor tudi številne druge, ki so podobne, so zaradi napredka in sprememb v družbi izgubile pomen in jih ni več treba upoštevati, ampak veliko število pravil se je ohranilo do danes in veljajo kot značilnost lepe vzgoje.

Treba je biti pozoren na velike razlike, ki obstajajo med različnimi kulturami. Seveda je neusklajenost večja med državami, ki so bolj oddaljene. Medtem ko na zahodu velja, da je zelo nevljudno, če ne gledate v oči osebe, s katero se rokujete, na Japonskem očesni stik med priklonom kaže na to, da ste nekdo, ki mu ni za zaupati. Takšen priklon namreč izhaja še iz starih časov, ko je bil izraz, s katerim so zaupanje pokazali tako, da so upognili glavo in s tem prepustili svoj vrat na milost in nemilost osebi, ki so jo pozdravljali.

Ne glede na vse razlike in številne spremembe obstajajo nekatera brezčasna in univerzalna pravila. Vsaka kretnja, ki je v svojem bistvu prikazovanje spoštovanja, zmernosti, pomoči ali vljudnosti, ne bo nikoli prišla iz mode. Čeprav v manjšem obsegu ali morda na drugačen način se pravila bontona še vedno spoštujejo. Vsaj poskušamo jih spoštovati.
Zagotovo vsi delamo napake, ko gre za določene protokole, predstavljamo pa vam nekatere najpogostejše.

1. Kape, klobuki, rokavice

Ne glede na spremembe pri oblačenju in modne trende – tisto pravilo, ki se je obdržalo do današnjega dne, je: moški snamejo z glave klobuk, kapo in podobno kot tudi rokavice, ko pozdravljajo ali vstopajo v sobo, medtem ko za ženske to ne velja.

2. Jedilni pribor

Obstaja veliko teorij in pravil, kaj in kako ter s katerim jedilnim priborom se je, zlasti če gre za veliko in svečano kosilo ali večerjo, sestavljeno iz več jedi. Bonton v vseh primerih zahteva, ne glede na obseg in eleganco, da se pribor za hrano nikoli ne pušča na robovih krožnikov, temveč se vilice in nož odlagajo blago prekrižani na krožniku.

3. Vstop in izstop iz restavracije

Kljub pravilu, da imajo dame prednost, obstajajo situacije, ko naj bi se moški izjemoma obnašali drugače. Ena od takšnih izjem je vstop v restavracijo, kavarno ali kateri koli gostinski objekt. V tem primeru je moški tisti, ki vstopa prvi, tako da ženska nima nikakršnih nevšečnosti ali ne naleti na neprijetna presenečenja. Kavalir je tisti, ki ženski utira pot in jo ščiti, pa tudi oseba, ki izbere mizo. Pri odhodu iz restavracije se pravilo, da ima ženska prednost, spet upošteva.

4. Sprehod po ulici

Pravila vedenja narekujejo, da če obstajajo več kot trije ljudje, nikakor vsi ne gremo v isti liniji, da ne zapremo prehoda drugim sprehajalcem. Če sta skupaj dve osebi, ženska ali starejši gospod, imata oba častno mesto na desni. Tako bo gospod vedno hodil bližje cesti, da lahko prevzame zaščitniško vlogo, medtem ko ima v primeru treh ljudi dama častno mesto v sredini oziroma gre gospod med dve dami v nasprotnem primeru. Zanimivo dejstvo je, da ima zadnje pravilo izjemo, če dežuje. Takrat se moški premakne tako, da lahko zaščiti obe dami pred dežjem, tudi če je sam moker.

5. Dvigalo

Bonton zahteva, da ženska prva vstopi v dvigalo in ga zapusti. Čeprav, če je dvigalo prazno, obstajajo teorije, ki pravijo, da je moški tisti, ki gre prvi v dvigalo, in sicer iz preprostega in praktičnega razloga, da se prepriča, ali je v dvigalu varno, preden vanj vstopi dama. Poleg tega, ker gre za zaprt in majhen prostor, cigarete nikakor niso dovoljene, morali pa bi si tudi prizadevati, da nismo glasni ali da drugih ne postavimo v neprijeten položaj s svojim prerivanjem in prtljago.

6. Stopnice

Ko govorimo o vzpenjanju po stopnicah, bonton pravi, da če so stopnice dovolj široke, lahko moški in ženska hodita vzporedno, če pa ni prostora za to, je ženska tista, ki gre spredaj. Pri spuščanju se vrstni red obrne in gre moški prvi. To pravilo vpliva na dejstvo, da bo moški, če se pravila držimo, zmožen zaščititi žensko, če ta pade ali ji spodrsne.

7. Prevzem plašča

Pravi kavalir dobrega obnašanja bo ženski, s katero je v družbi, vedno prevzel njen plašč in potegnil stol, da se lahko usede. Zelo zanimivo je, da je to le in izključno spremljevalčeva dolžnost, in nikakor natakarjeva. Takšno ponudbo mora moški zavrniti in prevzeti ta del početja nase, s čimer pokaže, da skrbi za žensko, s katero je v družbi.

8. Popravljanje ličil

Čeprav je včasih nepraktično, pravilo zahteva, da se ličila nikoli ne popravljajo v restavraciji ali sami kavarni, take stvari se izvajajo v toaletnih prostorih.
Zato bo prava dama ogledalo v stavbi opazovala le kot okras in bo za popravilo šminke ali drugih ličil šla v prostor, ki je med drugim namenjen tudi temu.

9. Naročanje v restavraciji

To pravilo se je skoraj popolnoma izgubilo, ker se svet zelo spreminja, po mnenju bontona pa je moški tisti, ki naroči, in sicer najprej za žensko in šele potem zase. Ona svojo odločitev prenese moškemu, ki jo nato prenese natakarju. Moški je tisti, ki vedno izbere vino, seveda pa se pred tem posvetuje z žensko.

10. Osebna sporočila

Ker živimo v času, ko vlada tehnologija, zadnje pravilo, ki ga bomo omenili, skorajda nima nobenega smisla, vendar pa je tesno povezano s spoštovanjem in kulturo. Čeprav pisma žal že dolgo niso več v modi, komunikacija pa izključno poteka prek telefona ali računalnika, ne pozabite, da se osebna sporočila oziroma tista, ki so naslovljena ljubim in posebnim osebam, vedno pišejo z roko. Torej, če se odločite, da boste naslednjič nekomu namenili nekaj vrstic, tega ne storite tako, da odtipkate besede, ampak jih lastnoročno napišite na kos papirja. Morda ste res staromodni, vendar boste s to potezo pokazali, da je ta oseba za vas nekaj posebnega.

Fotografije: Shutterstock

Liza - 40/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 40/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.