Tudi vi radi pijete džin tonik?

Džin namreč ni dober le za naše zdravje, temveč tudi gladi gube. Dober je tudi za marsikaj drugega. A pozor: alkohol seveda uživajte v zmernih količinah.

1 Džin krepi imunski sistem

Brinovo žganje vsebuje vrsto zdravih sestavin, predvsem pa brinove jagode. Te vsebujejo flavonoide (sekundarne rastlinske snovi), ki pozitivno vplivajo na naš srčno-žilni sistem in tako krepijo naš imunski sistem.

2 Džin pospešuje prebavo

Njegove učinkovine pomagajo pri napihnjenosti in poskrbijo za boljšo prebavo.

3 Džin razstruplja telo

Za boljšo aromo džinu dodajo zelišča (na primer koriander, žajbelj in rožmarin). Predvsem koriander deluje v kombinaciji z brinovimi jagodami razstrupljevalno. Spodbudi delovanje ledvic in poskrbi za hitrejšo razgradnjo strupenih snovi.

4 Džin zdravi bolezni

Kašljanje, težave s pljuči, malarija – že v srednjem veku so te tegobe zdravili z džinom. Džin ima protivnetni učinek, tako da pomaga tudi pri revmi in artritisu.

5 Džin za vitkost

Alkohol redi? Ne, če pijete džin. Ta namreč vsebuje le 23 kalorij na centiliter in tako spada med vrste alkohola, ki imajo najmanj kalorij.

6 Džin je idealen za diabetike

Študija revije Journal of Diabetes Nursing je ugotovila, da je džin primeren za tiste, ki trpijo za sladkorno boleznijo tipa 1. Ker ima malo sladkorja, je to najprimernejša vrsta alkohola za sladkorne bolnike.

7 Džin poskrbi za lepo kožo

V brinovih jagodah je vrsta antioksidantov, ki nas ščitijo pred prostimi radikali. Koža je tako bolj zdrava, proces staranja pa se upočasni.

8 Džin pomaga pri senenem nahodu

Kdo bi si mislil: pivo in vino lahko sprožata alergije, zato je v pomladanskih in poletnih mesecih bolje piti džin.

9 Džin deluje protibakterijsko

Zaradi alkohola in učinkovin brina džin v trenutku odstrani vse bakterije.

10 Džin podaljšuje življenje

Džin poleg tega preprečuje zamašitev arterij in trombozo. Tako se zniža tveganje za srčne infarkte, kap ali pljučne embolije.

brinove jagode

Znane in priljubljene blagovne znamke džina

Med najbolj znanimi znamkami džina so Gordon's, Beefeater in Bombay Saphire. James Burrough je leta 1820 v Londonu ustanovil slavno znamko suhega džina, ki ima značilen okus zaradi dodanih izvlečkov različnih rastlin, zlasti perunike in angelike, ter koriandrovih semen, mandljev, grenke pomaranče in limonove lupinice. Eden od novejših džinov te znamke je beefeater 24, ki je lažji od klasičnega, z manj okusa po brinovih jagodah in nekoliko drugačen od klasičnega stare šole, z okusom po zelenem čaju in grenivki.

Slovenski kraški brinjevec, ki je dvakrat destiliran v bakrenih kotlih, ima zaščiteno geografsko poreklo. Podobno usodo brez svetovne slave kot slovenski destilat imajo tudi nizozemski genever, francoski genièvre, nemški steinhäger, avstrijski wacholderschnaps ali srbska klekovača, saj nobena od teh sicer doma priljubljenih pijač ni dosegla svetovnega uspeha angleškega džina.