Egon Schiele se je rodil v mestu Tulln ob Donavi, ki je približno 40 kilometrov severozahodno od Dunaja. 

Njegov oče, ki je bil direktor centralne železniške postaje v Tullnu, je bil nemškega porekla. Mama je bila češkega in nemškega rodu. Egon, ki je imel še štiri leta mlajšo sestro Gerti, je že kot otrok rad risal. Njegovi glavni junaki pa so bili seveda lokomotive in vagoni. V šoli je bil precej zadržan in tih, izkazal se je samo pri športni vzgoji in risanju. Ko je imel 15 let, mu je zaradi sifilisa umrl oče, za družino pa je začel skrbeti stric po materini strani, ki je bil češkega rodu. Prav on je prepoznal Egonov talent za risanje in namesto da bi ga poslal v železničarsko šolo, mu je omogočil šolanje na dunajski umetniški šoli, imenovani Kunstgewerbeschule. Šola, na kateri je vztrajal tri leta, ga ni navdušila, saj je veljala za zelo konservativno in nazadnjaško. 

Olje na platnu Ženska
(1917, 96 x 171 cm) visi v muzeju Leopold na Dunaju.

Klimt

Pri 17 letih je spoznal 28 let starejšega finančno super uspešnega dunajskega umetnika, slikarja Gustava Klimta, ki je velikodušno pomagal mladim umetnikom. Mladi Schiele je Klimta navdušil in ta mu je predstavil svoja dela, nekaj slik mu je tudi podaril, za lep denar pa je tudi odkupil nekaj njegovih slik ter ga vneto predstavljal drugim mecenom umetnosti. V tem času se je Schiele tudi seznanil z secesijskim ali art nouveau gibanjem. Leta 1907 je prvič sodeloval v razstavi svojih del še z drugimi umetniki in do 20. leta (leta 1910) je bil že znan in želen slikar, ki je dobro služil.

Avtoportret z rastlino volčje jabolko, 1912 (32,2 × 39,8 cm) Schiele je znan po številnih avtoportretih, in ta spada med najboljše.

Wally

Leta 1911 je spoznal svojo muzo, takrat sedemnajstletno Wally Neuzil, slikarski model in prostitutko, s katero se je s klavstrofobičnega Dunaja odselil v manjše mestece Český Krumlov. Tam sta živela boemsko življenje, ki ni bilo všeč malomeščanom malega mesta, tako da sta se večkrat preselila. Leta 1912 je bil celo obtožen spolnega nadlegovanja deklice, česar pa mu niso mogli dokazati, so ga pa obtožili, da slika pornografijo, zato je moral 24 dni odsedeti v zaporu. Nekaj njegovih slik so tudi uničili. Čeprav ga je razsodba globoko prizadela, je nadaljeval s slikanjem, se je pa izogibal portretiranju otrok. Leta 1913 je imel prvo samostojno slikarsko razstavo v Münchnu.

Edith

Leta 1914 je spoznal Edith Harms, dekle srednjega stanu, s katero se je naslednje leto poročil. Pričakoval je tudi, da bo ohranil zvezo z Wally, a se je uštel, saj ga je ta nemudoma zapustila tako kot model in tudi kot ljubica in se nista nikoli več videla. Samo nekaj dni po poroki je bil mobiliziran v vojsko. Bojišča 1. svetovne vojne od blizu ni videl, je pa v zaledju stražil ruske ujetnike. Pozneje je postal uradnik v vojaškem skladišču hrane, tako da je imel ogromno časa za slikanje. Medtem ko je služil državi, je imel odmevne in uspešne razstave v Zürichu, Pragi in Dresdnu.

Smrt

Leta 1917 je končal vojaščino in se vrnil na Dunaj k ženi. Veliko čast in slavo je doživel leta 1918 na 49. izložbi secesije na Dunaju, saj so sprejeli kar 50 njegovih del, ki so bila na ogled na glavnem razstaviščnem hodniku. Jeseni leta 1918 je Dunaj zajela španska gripa, ki je razsajala po Evropi, in pokopala več kot 20 milijonov duš. Zbolela sta tako Schiele kot Edith, ki je bila v šestem mesecu nosečnosti. Edith je umrla prva, tri dni pozneje pa ji je sledil tudi Egon, ki je svet zapustil star komaj 28 let. 

Njegova pokrajinska slika
Hiše z obešenim perilom (1914, olje na platnu) je bila na Sothebyjevi dražbi leta 2011 prodana za
40 milijonov dolarjev.

Zanimivosti

• Največ njegovih slik si lahko ogledate v dunajskem muzeju Leopold.
• Njegovo delo odlikujejo intenzivnost, erotika in številni avtoportreti. S skrivenčenimi telesnimi oblikami in ekspresivno črto spada med zgodnje predstavnike ekspresionizma.
• Egon Schiele spada poleg Gustava Klimta in Oskarja Kokoschke med osrednje avstrijske umetnike zgodnjega 20. stoletja.
• Njegovi vzorniki so bili Gustav Klimt, Vincent Van Gogh, Jan Toorop, Edvard Munch, Vasilij Kandinsky ...
• V svoji kratki karieri je naredil okoli 3000 slik in risb.
• Schiele velja za enega najbolj 'ekspresionističnih' med ekspresionističnimi umetniki, saj je s svojimi upodobitvami obskurnega, za nekatere celo obscenega, buril duhove.
• Umetnostni zgodovinarji se v večini strinjajo, da navkljub temu, da je imel Schiele do žensk nekonvencionalen odnos, jih je spoštoval in občudoval.

Fotografije: Profimedia

Liza - 44/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 44/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.