Staršem ne povzročajo preglavic le tveganja, povezana z odraščanjem njihovih otrok v svetu interneta, temveč tudi čas, ki ga slednji preživijo na spletu.

Posledično tretjina staršev omeji čas, ki ga lahko njihovi otroci namenijo uporabi interneta, z namenom, da bi jih zaščitili pred spletnimi grožnjami. Ampak obstajajo še drugi ukrepi, s katerimi lahko starši zajezijo tveganja in hkrati omogočijo svojim otrokom, da užijejo čim več dobrega, kar digitalni svet ponuja.

Zanašanje na internetne interakcije med mlajšimi generacijami vzbuja skrb za morebitno odvisnost od interneta kar med tretjino staršev (33 %). To skrb potrjujejo podatki raziskave družb Kaspersky Lab in B2B International za leto 2017, ki kažejo, da je po mnenju staršev 12 % mladostnikov, mlajših od 18 let, zasvojenih z internetom. Poleg zaskrbljenosti, da otroci prebirajo neprimerne vsebine (36 %) in komunicirajo z neznanci (32 %), postaja ena od glavnih skrbi staršev nesposobnost otrok, da se oddaljijo od internetnega sveta.

Polovica staršev (51 %) je prepričanih, da število spletnih groženj, ki ogroža njihove otroke, narašča. Omejitev časa, ki ga otroci preživijo na spletu, za starše postaja ključen dejavnik, s katerim lahko zagotovijo večjo varnost otrok na spletu. Kar 33 % staršev je tako omejilo čas, ki ga lahko njihovi otroci namenijo uporabi interneta.

Kljub temu pa časovna omejitev ne ubrani nujno otrok pred spletnimi nevarnostmi. V 12-mesečnem obdobju se je 44 % otrok srečalo vsaj z eno spletno grožnjo, vsak deseti otrok (12 %) pa je lahko dostopal do neprimerne vsebine ali pa bil izpostavljen zlonamerni programski opremi (10 %).

Namesto določanja časovnih omejitev bi se lahko starši osredotočili na druge ukrepe, denimo izobraževanje otrok. Več kot tretjina (37 %) staršev se s svojimi otroki redno pogovarja in jih uči o spletnih grožnjah. Prav tako tretjina 31 % staršev svoje otroke poskuša nadzorovati, medtem ko so povezani na splet, z željo, da bi na konkretnem primeru in v realnem času pokazali na spletne grožnje ter tako podkrepili svoja prizadevanja na področju izobraževanja.

“Starši želijo obvarovati svoje otroke, ampak preprečevanje dostopa do spletnega sveta ni nujno najboljši način za dosego tega cilja. Izobraževanje in komuniciranje igrata veliko vlogo pri tem, da se bodo otroci pri uporabi interneta vedli odgovorno in varno,” poudarja Dmitry Aleshin, podpredsednik za produktni marketing pri družbi Kaspersky Lab, in dodaja: “Prav tako je za okrepitev zaščite nujna uporaba varnostnih rešitev. Omejitev časa, ki ga otroci preživijo na spletu, je pomemben del, ki pa ne bo deloval v osami. Tehnologija lahko pomaga omejiti tveganja in hkrati omogoči otrokom varno raziskovanje vseh pozitivnih vidikov interneta ter podpira razvoj njihovih digitalnih veščin brez zaskrbljenosti zaradi spletnih groženj.”

Starejši so mamljiva ciljna skupina za kibernetske kriminalce

Mlajše generacije veliko časa preživijo na spletu, čedalje bolj digitalni pa postajajo tudi uporabniki, ki so starejši od 55 let. To povzroča skrbi njihovim mlajšim sorodnikom, češ da starejši uporabniki ne upoštevajo zadostnih varnostnih ukrepov. Skrb se žal ne kaže v dejanjih, saj tretjina ljudi ne stori ničesar, da bi pomagala okrepiti spletno varnost svojih starejših sorodnikov, kaže raziskava družb Kaspersky Lab in B2B International '2017 Consumer Security Risks Survey report: Not logging on, but living on'.

Spletne dejavnosti so še naprej v porastu in vplivajo na vsakdanje življenje tako mlajših kot starejših generacij. Po raziskavi večina uporabnikov, ki so starejši od 55 let (84 %), uporablja internet večkrat dnevno, 44 % pa najmanj 20 ur tedensko. Podatki za drugo polovico leta 2017 kažejo, da ima starostna skupina nad 55 let v povprečju štiri povezane naprave na gospodinjstvo, med njimi dva računalnika in dve mobilni napravi.

Kljub številnim prednostim, ki jih prinaša visoka raven povezanosti, pa je kar 60 % vprašanih v skrbeh za spletno varnost starejših družinskih članov, češ da ti ne poskrbijo dovolj za svojo spletno varnost. Skoraj polovica (44 %) jih priznava, da so se njihovi starejši sorodniki srečali s spletno grožnjo kot žrtev spletne prevare (15 %), zlonamerne programske opreme oziroma virusa (15 %) ali celo spletnega vohunjenja (13 %).

Podatki utemeljujejo, da je skrb mlajših sorodnikov upravičena. Kljub temu pa se njihova skrb ne kaže v dejanjih. Le 34 % vprašanih je poskrbelo za namestitev varnostne rešitve na naprave svojih starejših sorodnikov in le 32 % mlajših svoje starejše družinske člane izobražuje o spletnih nevarnostih. Tretjina mlajših uporabnikov (33 %) ni storila ničesar, kar bi prispevalo k boljši zaščiti starejših, kar posledično pomeni večje tveganje za varnostni incident.

“Starejši uporabniki interneta so ranljiva in zelo mamljiva ciljna skupina za kibernetske kriminalce in njihove nečedne posle, kot so napadi z zlonamerno programsko opremo, spletno vohunjenje in e-poštne prevare,” opozarja Dmitry Aleshin, podpredsednik za produktni marketing v družbi Kaspersky Lab, in dodaja: “Edini način za spopadanje z nenehno nastajajočimi spletnimi grožnjami je kombinacija posvečanja večje pozornosti tej problematiki in namestitev učinkovite varnostne rešitve na vse naprave, vključno z mobilnimi. To bo prispevalo k zmanjševanju varnostnega tveganja in bo ščitilo tako mlajše kot starejše uporabnike pred spletnimi nevarnostmi.”

S tem, ko ljudje veliko časa preživijo na spletu in se spletna tveganja še naprej povečujejo, morajo uporabniki storiti vse, kar lahko, za zaščito pred kibernetskimi grožnjami. Eden od načinov je uporaba večfunkcijskih varnostnih rešitev, kot je Kaspersky Total Security, ki lahko varujejo vsak delček digitalnega življenja posameznika in omogočajo zaščito več naprav hkrati. Tako bodo družinski člani lahko medsebojno komunicirali, ne da bi bili v skrbeh zaradi napada z zlonamerno programsko opremo ali da bi njihovi osebni podatki končali v rokah nepridipravov. Uporabnikom operacijskega sistema Windows je na voljo brezplačna varnostna rešitev Kaspersky Free, ki blokira nevarne datoteke, spletna mesta in aplikacije ter tako prispeva k večji varnosti osebnih podatkov.

Foto: Shutterstock

Liza - 22/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 22/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.