To so nasveti, ki vam bodo spremenili življenje, in nekateri triki, na katere prisegajo ljudje, ki vedo, kako ravnati z denarjem. 

Ta nam pomaga živeti sanjsko življenje, dokler zaslužimo precej oziroma dovolj denarja in skrbimo, kako ga porabimo. Medtem ko je večina od nas zaposlena z uravnavanjem osebnih stroškov, načrtovanjem potovanja enkrat na leto, skrbi za dovolj hrane, da preživimo, in za streho nad glavo, obstajajo ljudje, ki uspešno ločujejo denar in prihranijo od vsake plače ter imajo dovolj za življenje, ki ga želijo živeti. Ne počnejo nič več kot drugi, vendar imajo natančno načrtovane stroške in trike, s pomočjo katerih varčujejo.

Verjeli ali ne, teh 12 praktičnih nasvetov za varčevanje uporabljajo bogati ljudje, in če jih boste upoštevali, boste kmalu opazili spremembo na svojem bančnem računu. 

1. Pravilo 24 ur

Milijonarji prisegajo na pravilo 24 ur. Čeprav ni treba, da dobro premislijo, preden kupijo nekaj zelo dragega, si vseeno vedno vzamejo en dan časa, da odločitev preučijo. Čustva so pogosto sprožilec impulzivnega nakupovanja, ki je velikokrat nepotrebno. Vprašajte se, ali nekaj resnično potrebujete ali ga samo želite, in gotovo ne boste toliko zapravili.

2. Uporabljajte samo denar

Brezgotovinska plačila so pogosto dobra za vašo denarnico, vendar niso tako ugodna za račune vaših kreditnih kartic. Ljudje, ki porabljajo denar strateško, raje plačujejo z gotovino, zlasti za majhne stroške. V opisu življenjskega sloga bogatih je, da se izogibajo dolgovom. Živila morate začeti plačevati z gotovino in ustaviti nakupovanje prek spletnih strani, kjer plačujete s kartico. 

3. Pripravite proračun in ga upoštevajte

To se sliši kot kliše, toda če načrtujete jasen proračun tistega dne, ko dobite plačo in ga upoštevate, boste lahko prihranili. Napravite pošteno revizijo "prihodkov v primerjavi s stroški" in določite zgornjo mejo svojih osebnih stroškov. 

4. Zapravljajte za stvari, ki vam bodo pomagale zaslužiti

Ni treba biti obupan za to, da bi prihranili denar. Bogati 'razmetavajo' denar za stvari, ki jim zagotavljajo dolgoročno naložbo. Nakup, ki pomaga vašemu podjetju, prispeva k vaši trenutni zaposlitvi ali prispeva k vašemu zaslužku, je dober. Recimo Kimberly Palmer, strokovnjakinja za osebne finance, z veseljem troši denar za poslovne obleke, dober laptop in zanesljiv avto.

5. Vlagajte v storitve, ki vam prihranijo čas

Po mnenju Business Insiderja se bogati ne bojijo storitev, ki lahko prihranijo njihov čas in duševno agonijo. Osredotočajo se bolj na vlaganje denarja kot na porabo. Dostava živil na dom, uporaba storitev pranja perila ali najem relativno dragih prostorov za bivanje bliže delovnega mesta, vam bo samo prihranilo kakovosten čas. Te stvari lahko stanejo več, vendar vam prihranijo dovolj časa, da lahko počnete stvari, ki vas osrečujejo.

6. Izkušnje so neprecenljive

Milijonarji živijo življenje s polnimi pljuči in zagotovo svojemu življenjskemu koledarju dodajo življenjske izkušnje. To je zato, ker dajejo prednost porabi za bogatenje izkušenj, ki prispevajo k njihovemu življenju in zdravju. Bilo bi enostavno zamenjati svoje dnevne stroške s potovanji, ki so jim spremenila življenje, s skakanjem s padalom, počitnicami ali zgolj s članstvom v telovadnici.

7. Najprej računi, uživajte pozneje

Razumevanje fiksnih stroškov je tisto, kar ljudje pri uspešnem upravljanju z denarjem delajo bolje kot mi. Vodijo jih pravila o plačevanju fiksnih stroškov prvi dan tako, da imajo jasen pogled na to, kako bodo porabili preostanek svojega denarja.

8. Naredite nakupovalni seznam za letne razprodaje

Vsi imamo radi razprodaje. Vendar pa nakup stvari, ki so na razprodajah, nujno ne pomeni prihranka denarja. Kakorkoli so razprodaje skušnjave, vas bodo na koncu pripravile do tega, da porabite več, kot bi smeli, in kupite stvari, ki jih sploh ne potrebujete. Ljudje, ki 'znajo z denarjem', vam svetujejo, da vnaprej pripravite svoj nakupovalni seznam in načrtujete velike nakupe za razprodaje, da lahko dejansko prihranite. 

9. Vlagajte v stvari, zaradi katerih boste srečni in zdravi

Nakup stvari, zaradi katerih ste srečni in ki prispevajo k vašim hobijem ter strastem, so od časa do časa v redu. Bogati se trudijo delati, kar imajo radi, in vlagati v stvari, ki jih osrečujejo.

10. Začnite z 'dnevi ali vikendi brez porabe'

Ljudje, ki znajo varčevati, so tudi dobri pri nadzoru potrebe po nepotrebnem. Poskusite preživeti dan med tednom ali vikendom brez porabe denarja in se tega držite.

11. Hranite drobiž in ga izkoristite

Vsi sovražijo drobiž. Ko vržete kovance v torbo, nanj pozabite. Ampak veste, kaj: vsak privarčevani evro je zaslužen evro! Hranite drobiž in ga uporabite za kavo, kosilo, da boste svoje dnevne stroške obdržali na minimumu.

12. Preden stvari zavržete, jih popravite

Medtem ko bogati radi denar vlagajo, verjamejo, da je vsako stvar treba izkoristiti 'do zadnjega diha'. Spodbujajo zamisel o popravljanju strojev in naprav, ko se pokvarijo, preden jih vržejo v smeti. S popravilom stvari prihranijo denar in varujejo planet.

Fotografije: Shutterstock

Liza - 10/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 10/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.