V pustnih povorkah in rajanjih smo pred dvema tednoma lahko opazili kar nekaj malih Zvezdic Zaspank in botrov Mesecev. Otroci so še vedno do ušes in čez zaljubljeni v junake Frana Milčinskega - Ježka.

Frane Milčinski - Ježek se je rodil v Ljubljani kot tretji otrok v družini uglednega pisatelja in sodnika Frana Milčinskega in matere Marije Milčinske. Že zgodaj je prišel v stik z gledališčem, sodeloval tudi z radiem, leta 1940 pa dobil angažma igralca v Ljubljanski Drami. Ježek je nastopal v marsikateri očetovi zgodbi. Oba, oče in sin, sta nastopala na Radiu Ljubljana. Ježek se je po radiu prvič oglasil že leta 1936. Veliko je nastopal z zagrebškim teatrom Grabancijaši, s Totim teatrom in Šentjakobskim gledališčem.

Med okupacijo (1941) so ga Italijani aretirali zaradi izjave, da v drugi svetovni vojni ne bodo zmagali niti Nemci niti Italijani. Po enoletni odsluženi kazni je deloval v Drami in Operi ter objavljal pesmi. Na dan osvoboditve, točno 9. maja, je pričel delati na radiu, leta 1947 pa postal urednik Pavlihe.

Leta 1952 je napisal Zvezdico Zaspanko, prvo slovensko radijsko igro za otroke, scenarij za mladinski film Kekec, pesmi za film Ne čakaj na maj in odigral še vlogi v obeh filmih. Napisal je še več radijskih iger, Strme stopnice, Dobri stari pianino, in začel sodelovati s televizijo pri snemanju skečev ter zabavnih oddaj. Leta 1972 je posnel svoje pesmi.

zaspanka

Leta 1975 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Ježkov sin Matija je leta 1981 posnel dokumentarec o bogatem in tragikomičnem življenju Ježka, ki je umrl 27. februarja 1988.

Oče Frana Milčinskega je bil pisatelj Fran Milčinski, ki je napisal večno aktualno knjigo Butalci. Njegova starejša sestra je bila slavistka Breda Milčinski Slodnjak, starejši brat Janez Milčinski je bil strokovnjak za sodno medicino, mlajši brat Lev Milčinski pa je bil priznan slovenski psihiater. Fran je bil poročen s pisateljico Jano Milčinski. Družina umetnikov se kar nadaljuje – Ježkova sinova sta Matija Milčinski, režiser, in Matevž Milčinski, strojni inženir. Njegova vnukinja je Nana Milčinski, dramaturginja, režiserka in zdaj tudi interpretatorka dedkove poezije. Njegov vnuk je Juš Milčinski, odličen improvizator in organizator projekta Impro liga.