Walt se je rodil v Čikagu, mami Flori in očetu Eliasu Disneyju. Imel je še tri brate in sestro. Njegovo polno ime je Walter Elias 'Walt' Disney. Tu pa so še druga dejstva, ki jih morda niste poznali ...

 1. Po očetovi strani je bil irsko-francoskega porekla, po mami pa nemškega.
 2. Njegov priimek je angleška različica francoskega priimka D'Isigny.
 3. S starejšim bratom Royem sta si ostala blizu vse življenje, medtem ko sta brata in sestra skoraj povsem izginili iz njegovega življenja.
 4. Pri štirih letih se je z družino preselil v Marceline, Misuri, kjer je preživel večino svojega otroštva. Sanje o tem srečnem otroštvu so ga spremljale vse življenje in iz tega je nabiral številne zamisli za svoje delo.
 5. Že zelo zgodaj je pokazal zanimanje za risanje, njegova najljubša tema pa je bila vlakovna kompozicija, saj je bil njegov stric strojevodja.
 6. Pri 16 letih je poleg srednje šole začel obiskovati še večerno (risarsko) šolo na umetniškem inštitutu Chicago Art Institute.
 7. Umetniško risarsko kariero je začel leta 1920 v Kansasu skupaj s talentiranim risarjem Ubbejem Iwerksom, s katerim sta ustanovila podjetje. Žal sta kmalu propadla, ker ni bilo dela.
 8. Z bratom Royem je v Los Angelesu ustanovila podjetje Disney Brother Studio, v katerem se jima je pridružil še Iwerks.
 9. Prvi hollywoodski studio Walta Disneyja leta 1923 je bila garaža njegovega strica Roberta v Los Angelesu, kjer je z bratoma Royem in Iwerksom delal dneve in noči.
 10. Disney je bil dober risar, vendar je glavno risarsko delo opravil Iwerks.
 11. Leta 1925 je Disney zaposlil mlado žensko Lillian Bounds, ki ga je takoj očarala. Po nekaj zmenkih sta se poročila.
 12. Pred Miki Miško (rojstna 18. novembra 1928) sta bila Maček Felix in zajec Oswald. Pravice za Osvalda je prodal studiu Universal.
 13. Miki Miški je bilo sprva ime Mortimer.
 14. Disney je bil originalni glas Miki Miške do leta 1946.
 15. Steamboat Willie (tretja po vrsti) z Miki Miško je bila prva risanka, ki je imela tudi zvok ter je postala izjemna uspešnica.
 16. Leta 1933 se je Disneyju in Lillian rodila hčerka Diane Marie Disney, naslednje leto sta posvojila še Sharon Mae Disney. Walt je svoji hčerki oboževal.
 17. V tridesetih je imel Disney pravice za patent, imenovan Technicolor, in je bil nekaj let edini, ki je lahko snemal animirane filme v barvah.
 18. Leta 1937 je predstavil prvi celovečerni in barvni animirani film v zgodovini – Sneguljčica, ki je požela velikanski uspeh.
 19. Med 2. svetovno vojno je snemal propagandne filme za vlado ZDA.
 20. V petdesetih letih je Disney posnel prvi igrani film Otok zakladov.
 21. Bil je obseden z detajli. Razdaljo je meril v hot dogih. V Disney Worldu so smeti postavljene 25 korakov stran od kioska s hrano. Toliko korakov namreč narediš, preden poješ hot dog.
 22. Disney je prejel več nominacij ter oskarjev kot kdorkoli drug v zgodovini nagrad filmske akademije. Med letoma 1932 in 1969 je prejel 22 oskarjev ter bil zanj 59•krat nominiran.
 23. Njegov najljubši animirani lik je bil Goofy – Pepe.
 24. Disney je poleg svojega dela kot producent znan tudi kot človek, ki je veliko prispeval k razvoju animacije ter tematskih parkov.
 25. Slovi tudi kot pionir televizijskega otroškega zabavnega programa.
 26. Na svojem dvorišču je zgradil miniaturno železnico, dolgo 800 metrov, po kateri je vozil in zabaval svoji hčeri.
 27. Prvi Disneyland je postavil leta 1955 v mestu Anheim v Kaliforniji.
 28. Leta 1955 je naredil tudi prvo vsakodnevno televizijsko oddajo, imenovano Mickey Mouse Club, ki je postala zelo priljubljena.
 29. Do leta 1960 je bilo Disneyjevo podjetje znano kot eno izmed najuspešnejših podjetij na svetu.
 30. Glavna ulica v Disneylandu na Floridi, imenovana Main Street, je kopija glavne ceste iz Marcelina, kjer je mali Walt preživel otroštvo.
 31. Walt je bil kot poslovnež brezkompromisen, saj je želel svoj imperij čim bolj povečati, ne glede na žrtve.
 32. Opis njegovega dela: scenarist, režiser, producent, animator, televizijski voditelj, glasovni igralec, pisatelj.
 33. Njegovi poslovni nasprotniki so bili večkrat poslovneži židovskih korenin, ki so ga obtoževali tudi antisemitizma.
 34. Njegovi delavci so večkrat stavkali zaradi neizplačil.
 35. Bil je zagrizen antikomunist ter republikanec.
 36. Umrl je zaradi pljučnega raka (bil je verižni kadilec), star 65 let.
 37. Njegove zadnje besede so bile Kurt Rusell. Znani igralec je v otroških letih nastopal v Disneyjevih šovih. Tudi Rusellu ni jasno, zakaj je Disney tik pred smrtjo omenil njegovo ime.
 38. Disney ima svojo zvezdo na hollywoodskem pločniku slavnih tik ob Miki Miški, ki je prvi animirani lik s tovrstno častjo.
 39. Ni se dal zamrzniti po smrti, kot se je govorilo. Bil je kremiran in pokopan na Forest Lawn Memorial Parku v Glendalu, Kalifornija.
 40. Disney je 25 odstotkov denarja zapustil umetniški univerzi CalArts (calarts.edu) ter ji s tem pomagal zgraditi študentsko naselje.
 41. Njegov brat Roy je vestno nadaljeval bratov projekt Disneyjev svet (Orlando, Florida) in ga v čast bratu preimenoval v Walt Disney World. (Svet Walta Disneyja). Roy Disney je umrl tri mesece po odprtju Waltovega kraljestva leta 1971.
 42. Danes se pri Disneyju zelo trudijo ter v svoj program vključujejo pripadnike vseh ras, ver in narodnosti, prav tako so prijazni do manjšin in neprivilegiranih, socialno šibkih skupin in manjšin.
 43. Podjetje se danes imenuje The Walt Disney Company (še vedno je delno v lasti Disneyjevih potomcev) in ima letne prihodke okoli 50 milijard dolarjev. Ima okoli 180 tisoč zaposlenih. Več si lahko pogledate na thewaltdisneycompany.com.
 44. Predsednik družbe The Walt Disney Company je od leta 2005 Bob Iger, Newyorčan, židovskih korenin.
 45. Leta 2009 so odprli The Walt Disney Family Museum (družinski muzej) v Presidiu pri San Franciscu.
Lisa - 51/2016

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 51/2016

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.