Klimatske naprave so idealna rešitev za vroče poletne dni, ko se živo srebro povzpne na 30 in več stopinj, a vsi nimamo te sreče, da bi jo imeli doma. Zato smo poiskali pet nasvetov, z upoštevanjem katerih bo v stanovanju prijetno hladno tudi brez klimatske naprave.

1. Toplotna izolacija fasade

Dobro toplotno izolirane zunanje stene so zagotovilo, da nas pozimi v bivalnih prostorih ne bo zeblo, v vročih poletnih dneh pa se prostori ne bodo pregrevali.

"Toplotna izolacija preprečuje ohlajanje zidov pozimi in uhajanje toplote skoznje, poleti pa vročino zadržuje na zunanji strani zidov. Ne glede na to, ali živimo v hiši ali v bloku, je zato naložba v toplotnoizolativno fasado dobra in predvsem gospodarna odločitev, ki se razmeroma hitro povrne skozi prihranke pri ogrevanju in hlajenju bivalnih prostorov," svetuje Franc Props, generalni direktor SPL, vodilne nepremičninske družbe v slovenskem prostoru z več kot 50-letno tradicijo v upravljanju, vzdrževanju in obnovi stanovanjsko-poslovnih stavb.

2. Čez dan zaprta okna

Zjutraj se nam praviloma vedno mudi, a to ni izgovor, da ne bi utegnili prezračiti stanovanja. Zunaj je običajno še sveže, zato na stežaj odprimo okna, da v bivalne prostore spustimo hladen zrak. Preden gremo od doma, okna zaprimo. Ponovno jih odprimo šele pozno zvečer oziroma ponoči, ko je zunanji zrak hladnejši od zraka v stanovanju.

3. Rolete so boljša izbira kot notranje žaluzije

Zunanja senčila so nepogrešljiva za ohranjanje prijetne klime v bivalnih prostorih. Ko se pokaže sonce, spustimo rolete, zagrnimo žaluzije in zavese. Žaluzije na notranji oken niso dobra izbira, saj ovirajo samo prehod svetlobe, ne pa tudi pregrevanja stekel na oknih. "Priporočljivo je izbrati rolete z vgrajeno toplotno izolacijo, ki učinkoviteje ovirajo prehod poletne vročine," pravi Props.

4. Čim manj dodatne toplote

Če smo čez dan doma, poskrbimo, da bomo proizvajali čim manj dodatne toplote. Odpovejmo se pripravi hrane v pečici, tudi sicer v čim manjši meri uporabljajmo štedilnik. Kuhanje namreč hitro doda kakšno stopinjo več v že tako ali tako toplem stanovanju. In če je morda še kje v stanovanju navadna žarnica z žarilno nitko, jo zamenjajmo z varčno ali LED-sijalko. Navadna žarnica namreč proizvede toliko toplote kot oddaja svetlobe, medtem ko varčna svetila oddajajo tudi do 75 odstotkov manj toplote.

5. Naravna senca

S pravilno zasaditvijo listopadnih dreves ob hiši lahko tudi do 25 odstotkov zmanjšamo porabo energije za hlajenje. Naravna senca je najbolj učinkovita na južnem ali jugozahodnem delu hiše, saj zakriva okna, ki so izpostavljena najbolj vročemu opoldanskemu soncu.