Nekatere stvari v naših domovih potrebujejo vsak dan nekaj naše pozornosti.

1. Posoda

Umazana posoda ne bi smela dolgo ležati po stanovanju. Torej jo bodisi operite bodisi dajte v pomivalni stroj. In ne pustite, da tam ostane več dni. Predvsem poleti so umazane posode privlačen kraj za sadne muhe, mravlje in podobne živali, ki uživajo sadje in druge ostanke. Ko boste enkrat v stanovanju imeli sadne muhe, se jih boste težko znebili.

2. Stranišče

Kopalnice seveda ni treba temeljito očistiti vsak dan. Enkrat na teden je dovolj. Toda stranišče je eno izmed mest, ki ga vsak dan 'obiščemo' znova in znova. To pomeni, da je treba pokrov školjke in školjko očistiti vsak dan. Še posebej pa velja: stranišče vedno pustite takšno, kakršnega bi želeli naslednjič najti sami.

3. Korito oziroma umivalnik

Enako velja za pomivalno korito v kuhinji ali pa za umivalnik v kopalnici. V obeh prostorih želimo higiensko popolna območja. Še posebej v kuhinji, ker se tam ukvarjamo s hrano. Torej ga očistite kar vmes, zlasti če ste imeli opravka s surovim mesom. V kopalnici razveselijo tudi umivalniki brez ostankov zasušene zobne kreme.

4. Tla

Ne želimo zapovedovati, da vsak dan sesate in pomivate tla. Gre za to, da ste pozorni, kaj vse se zbira po tleh in na kaj vse stopimo. Še posebej na hodniku ali v kuhinji se rado nakopiči vse od blata, kamenčkov in ostankov hrane. Take stvari takoj poberite in počistite tla.

5. Postelja

Postelje seveda ne boste prali ali pa čistili vsak dan, zato to velja za njeno pospravljanje. Zvečer se boste veliko raje ulegli v lepo pospravljeno posteljo in v njej še malo brali in sladko zaspali.

Recepti za univerzalno domače čistilo

• 1,5 dl alkoholnega kisa
• 2 jedilni žlici sode bikarbone
• 2 litra vode

Vse tri sestavine dobro skupaj zmešajte. Čistilo lahko uporabite praktično na vseh površinah, za odstranjevanje madežev na kromiranih, steklenih in keramičnih površinah. Če boste čistilo pustili delovati dlje časa, bo odstranilo tudi vodni kamen na banji in stranišču. Čistilo lahko uporabite tudi za čiščenje oken in ogledal.

Fotografiji: Shutterstock

Liza - 21/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 21/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.