Kdo ne pozna enega najpopularnejših animiranih junakov – skuliranega, prebrisanega in elegantnega Pink Panterja? Je seveda roza barve, visok ter slok, ima dolg rep, podoben kačjemu, in izrazito velike rumene oči. Živi v svetu ljudi in se tako tudi obnaša, vse druge živali v risanki pa se obnašajo živalsko.

Na začetku so ga zaradi bolj sofisticiranega videza risali z ustnikom in cigareto. Zelo redko ali skoraj nikoli ne spregovori in se pantersko po dveh nogah giblje v taktu svoje glasbe.

blakeZa 'nastanek' Pink Panterja je kriv ameriški režiser Blake Edwards, ki je napisal scenarij in leta 1963 posnel istoimensko komedijo.

V filmu si je za uvodno in odjavno špico zaželel animirani lik v podobi Pink Panterja. Izdelavo animacije je naročil mojstroma Frizu Frelengu in Hawleyju Prattu.

Za glavna igralca si je zaželel Britanca Davida Nivena (v filmu slavni tat diamantov Fantom - Sir Charles Lytton) ter Petra Sellersa (v filmu briljantno 'smotani' francoski policijski inšpektor Jacques Clouseau).

dsa

V filmu so zaigrali še Robert Wagner, Capucine in Claudia Cardinale. Glasba je bila zaupana skladatelju Henryju Manciniju. Komedija je bil velika uspešnica, ljudje pa so vzljubili prav vse, od simpatičnega animiranega lika Pink Panterja, genialne igre Petra Sellersa in naslovne džez skladbe Henryja Mancinija.

Čeprav je bil na začetku za osrednji lik filma izbran Fantom, je izjemna priljubljenost Clouseauja v nadaljevanjih filma postavila v prvi plan. Blake Edwards in Peter Sellers sta sodelovala še v petih filmih o inšpektorju Clouseau, seveda tudi z znano glasbo in znanim animiranim likom. Manj kot leto dni po prvi uprizoritvi filma sta Friz Freleng in Hawley Pratt (leta 1964) skupaj z Davidom H. DePatiejem posnela prvi kratki (sedemminutni) animirani film o Pink Panterju z naslovom The Pink Phink, seveda z Mancinijevo glasbo.

Za risanko sta prejela oskarja za najboljši animirani kratki film, še bolj pa sta pozdravila veliko navdušenje otrok in malo večjih otrok po ZDA in tudi svetu. Med letoma 1964 in 1980 je nastalo 124 kratkih risank o Pink Panterju, ki smo jih v osemdesetih gledali tudi pri nas. Posneli so tudi štiri dolgometražne animirane filme, prav tako se panter pojavlja v stripih in je še vedno zaščitni znak nekaterih podjetij.

Leta 2010 so začeli predvajati novo serijo, imenovano Pink Panter in prijatelji, kjer Pink Panterja rišejo nekoliko manjšega in ne tako slokega in elegantnega. Za idejo in začetni uspeh risanke Pink Panter je bilo odločilno sodelovanje izjemnih ustvarjalcev z različnih področij pri filmu Pink Panther. Seveda je bila pozneje najpomembnejša izjemno kreativna in idejna animatorska ekipa s Frizom Frelengom na čelu.