16. junija letos bo minilo 50 let, odkar so tudi ženske obiskale vesolje. Samo dve leti po prvem človeku v vesolju (Juriju Gagarinu) in šest let pred prvim pristankom na Luni (Neil Armstrong) je proti vesolju in v zgodovino poletela takrat 26-letna Valentina Tereškova iz takratne Sovjetske zveze.

Minilo je kar 19 let, da je poletela naslednja, Svetlana Jevgenjevna Savicka. Do danes je vesolje obiskalo 56 žensk, med njimi je nam najbolj znana četrt Slovenka (po babici, ki se je pisala Zalokar), četrt Indijka preostalo Američanka Sunita Williams, ki je lani že drugič obiskala vesolje.

Valentina Tereškova

Valentina se je 6. marca 1937 rodila v vasici Maslenikovo pri Jaroslavlju ob Volgi (300 km severno od Moskve). Oče in mati sta bila kolhozna (zadružna) kmetovalca. Oče ji je umrl v 2. svetovni vojni, mama pa se je s tremi otroki preselila v Jaroslavelj ob Volgi.

Zaradi vsesplošne revščine po vojni je šolo začela obiskovati šele pri desetih letih. Po končani osnovni šoli se je pri 17 letih zaposlila v tovarni gum, pozneje je še delala v tovarni bombaža ter obiskovala večerno šolo. Prav tako je bila aktivna članica aerokluba, v sklopu katerega se je ukvarjala s padalstvom.

V tistem času je bilo padalstvo zelo pomembna veščina sovjetskih astronavtov, saj so morali pri vrnitvi v zemeljsko atmosfero zapustiti vesoljsko plovilo in pristati s padalom. Valentina se je prijavila na razpis Sovjetskega vesoljskega centra in bila leta 1962 povabljena v Zvezdno mesto pri Moskvi na usposabljanje. Tam je bila skupaj s še 400 kandidatkami devet mesecev na rigoroznem treningu v izolaciji, kjer je letela v breztežnostnem stanju, se učila upravljati z reaktivnimi letali ter skakati s padalom v vesoljski obleki.

Po zaključku urjenja so izbrali pet kandidatk: Valentino kot prvo ter štiri rezerve, Tatjano Kuznecovo, Irino Bajanovno Solovjovo, Žano Jerkino in Valentino Leonidovno Ponomarevo (nobena od njih ni nikoli poletela v vesolje). Polet je bil bolj reklamnega značaja in tekmovanja z ZDA, vseeno so zbrali podatke odziva ženskega telesa na vesoljski polet. Na začetku so načrtovali, da bosta v dveh Vostokih poleteli ženski.

Polet v vesolje

1

S kozmodroma Bajkonur v Kazahstanu (16. junija 1963) v plovilu Vostok 6 je bila Valentina izstreljena v vesolje. Čeprav je občutila slabost in psihično dezorientiranost, je v vesolju ostala 2 dni 22 ur in 50 minut. V tem času je 48-krat obkrožila zemljo ter naredila 1,971 milijona kilometrov. Najbolj se je oddaljila od zemlje 231 kilometrov ter planet Zemljo obkrožila v 87 minutah in 48 sekundah.

Komunicirala je tudi z Vostokom 5 (Valerij Bikovski), ki je bil hkrati v vesolju. Posnela je tudi fotografije horizonta. Pri pristanku je izskočila iz kapsule ter zaradi močnega vetra skoraj pristala v jezeru.

Življenje na Zemlji

Po poletu, po katerem je požela svetovno slavo, se je poročila z astronavtom Andrijanom Grigorjevičem Nikolajevim (1929-2004). Leta 1964 je rodila hčerko Eleno, ki je danes zdravnica. Leta 1982 sta se ločila, čeprav se je njun zakon končal že veliko prej. Nekateri so prepričani, da je bila poroka vnaprej dogovorjena (predvsem zaradi medicinskih raziskav vpliva vesolja na otroka), čeprav Valentina o tem javno ni nikoli spregovorila.

2

Po porodu je študirala na Letalski akademiji Žukovskega in diplomirala leta 1969 kot vesoljski inženir. Istega leta so tudi razpustili žensko astronavtsko skupino. Leta 1977 je s področja inženirstva doktorirala. Zaradi njenega slovesa so jo izbrali na več vplivnih političnih položajev. Po razpadu komunizma v SZ je njena politična moč začela pešati. Iz politike se je umaknila leta 1997 ter se upokojila. Še vedno pa velja za prvo heroino ruskega kozmonavstva in se pri 76 letih še vedno udeležuje dogodkov, na katere jo povabijo.