17. januar 1899–25. januar 1947 Al se je rodil v Brooklynu, v New Yorku, italijanskima priseljencema iz okolice Neaplja. Bil je četrti otrok od devetih v družini. Pri 14 letih je zapustil šolo, ker je pretepel učitelja (nato je ravnatelj pretepel Ala). Pridružil se je najstniškim bandam, prav tako se je poskušal zaposliti in opravljal priložnostna dela. Pozneje je začel delati za lokalnega mafijca kot natakar in varnostnik v baru.

Pošteno kot knjigovodja

Leta 1918 se je poročil z dve leti starejšo Mary Coughlin (po poreklu Irka), s katero sta še pred poroko dobila sina Alberta Francisa, katerega so vsi klicali 'Sonny'. Za dve leti se je z družino preselil v Baltimore, kjer je poskušal živeti pošteno kot knjigovodja, čeprav je bil v stiku s svojimi botri.

Po očetovi smrti (leta 1920) se je preselil v Čikago, kjer je začel delati za mestnega kriminalca Velikega Jima. Spoprijateljil se je z njegovim nečakom Johnnyjem Torriom, s katerim sta v tedanji prohibiciji začela trgovati (tihotapiti iz Kanade) z alkoholom. Ker jima je Veliki Jim to prepovedal, sta ga po dogovoru ubila (ustrelil ga je Al).

Pri 26 letih na vrhu mafije

Johnny Torrio je postal novi šef, Al pa njegova desna roka. Ker sta želela imeti pod nadzorom ves Čikago, sta se zapletla v vojno z drugimi tolpami. Torria so v enem od strelskih spopadov resno ranili. Po prihodu iz bolnišnice je pobral denar ter se odselil v New York. Tako je Al leta 1925, star 26 let, postal vodja ena najmočnejših mafijskih združb v ZDA, ki je štela več kot tisoč članov.

Čeprav je moril in izseljeval, se je poskušal čim bolj posvetiti organiziranju kockanja, prodajanju prepovedanih alkoholnih pijač ter prostituciji, saj je menil, da ga ljudje (predvsem moški) ne bodo obsojali, če jim ponuja tisto, kar si v resnici želijo. Tako je bil pogosto viden v družbi filmskih zvezd in politikov. Svoj imperij je zgradil na strahospoštovanju, saj je z nasprotniki in izdajalci obračunal brez milosti.

Eliot Ness

saLeta 1929 se je z Alom Caponejem zelo resno začela ukvarjati FBI, ki je zadolžila agenta Eliota Nessa, da ga spravi za rešetke. Ker mu niso mogli dokazati nobenega umora, izsiljevanja, tihotapljenja ali kakšne druge hujše nečednosti, so ga obsodili zaradi utaje davkov (na roko jim je šel na novo sprejet zakon). Leta 1931 so ga obsodili na deset let zapora (priznal je še kršenje prohibicije, saj naj bi dobil zaradi tega manjšo kazen).

Najprej so ga namestili v zapor v Atlanti, ker pa je od tu nemoteno vodil svoje posle, so ga leta 1934 poslali v strogo varovani zapor na otoku Alcatraz (San Francisco). Čeprav je v zaporu našel kar nekaj prijateljev, mu ni bilo lahko, saj ga je konkurenca večkrat poskušala ubiti (zastrupitev, davljenje ter poskus uboja z nožem).

Iz zapora je prišel leta 1939, po sedmih letih in pol, popolnoma izmučen in bolan, saj je od najstniških let bolehal za sifilisom. Popolnoma nemočen, večino časa je le vegetiral, se je umaknil iz mafijskega posla in se preselil na Florido. Umrl je leta 1947 v krogu svoje družine, star komaj 48 let.

Lisa - 5/2013

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 5/2013

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.