6. avgust 1945 – jedrsko bombardiranje Hirošime in 9. avgust 1945 – jedrsko bombardiranje Nagasakija

Projekt Manhattan

Projekt Manhattan je skrivni projekt izdelave jedrske bombe ZDA, Kanade in Velike Britanije med 2. svetovno vojno. Zaveznice so se bale, da nacistična Nemčija prav tako razvija nuklearno orožje. Vodje raziskav in projekta, ki je stal takratni 2 milijardi dolarjev (danes 20 milijard), so bili fizik Julius Robert Oppenheimer (na sliki), vodja fizikalnega oddelka, Hans Albrecht Bethe, vodja teoretičnega dela, in general Leslie R. Groves.

Julius Robert OppenheimerČeprav je šlo za tajni projekt, je pri njem sodelovalo 130 tisoč ljudi, ki so imeli zelo razdeljeno delo, tako da je le malo ljudi vedelo natančno, kaj se načrtuje. Rezultat projekta je bila sprožitev treh jedrskih bomb (izdelane naj bi imeli še najmanj tri). Prvo, iz plutonija, imenovano Trojstvo (Trinity), so sprožili 16. julija v puščavi blizu Alamogorda v Novi Mehiki, ki je v puščavskih tleh naredila več kot tri metre globok in 300 metrov širok krater.

Druga bomba je bila uranova, imenovala se je Deček (Little Boy), odvrgli in sprožili pa so jo usodnega 6. avgusta nad Hirošimo. Tretja je bila plutonijeva, imenovala se je Debeluh (Fat Man) ter je eksplodirala nad Nagasakijem (Japonska) tri dni po eksploziji v Hirošimi. Po vojni se je izkazalo, da je bil strah odveč, saj je uspelo Nemcem usposobiti le majhen jedrski reaktor.

Vzrok za bombardiranje Hirošime in Nagasakija

Japonci so se krčevito upirali ZDA pri njihovem osvajanju države (2. svetovna vojna v Evropi je bila že končana), čeprav so Američani redno zasipali z bombami tako Tokio kot druga mesta.

Velike človeške izgube so jim prizadejali kamikaze (samomorilski piloti, ki so se z letalom, napolnjenim z eksplozivom, zaleteli v ameriško ladjo). Američani so v Tihem oceanu izgubili 70 tisoč vojakov in javnost je čedalje bolj pritiskala na vlado in predsednika Trumana, naj konča vojno, kar je z dovoljenjem za jedrsko bombardiranje Japonske tudi storil. Japonska se ni hotela predati, čeprav je bila že dodobra uničena in utrujena, saj so se bali, da bodo ZDA s prestola vrgle njegovo svetost japonskega cesarja.

Hirošima

Hirošima

Hirošima je bila izbrana iz več razlogov. V mestu ni bilo vojnih ujetnikov, do tedaj je ZDA še niso napadle. Mesto je bilo idealno tudi zato, ker je bilo grajeno v koncentričnih krogih, strokovnjaki pa so domnevali, da bo bomba v takem mestu naredila največjo škodo. Ob 8.15 po tamkajnšnjem času je 580 metrov nad Hirošimo eksplodiral Little Boy – Deček z močjo med 13 in 18 kilotonami.

Eksplozija je takoj ubila okoli 80 tisoč ljudi, pozneje pa je za posledicami eksplozije skupno število žrtev zraslo na okoli 140 tisoč. Radioaktivno sevanje je v krogu enega kilometra od središča eksplozije povzročilo takojšnjo smrt, saj se je temperatura povzpela do 5 tisoč stopinj. Preživeli so trpeli hude ožige, boleče hiranje, rakava obolenja in tudi spremembe dedne zasnove.

Nagasaki

Nagasaki

Usoda se je kruto poigrala z Nagasakijem, saj je bil prvotni cilj druge jedrske bombe mesto Kokura. Zaradi oblačnosti nad Kokuro so poleteli nad Nagasaki in odvrgli Fat Boya – Debelinka. Za posledicami eksplozije, ki je imela moč 21 kiloton, je takoj umrlo okoli 40 tisoč ljudi, skupno pa naj bi posledice eksplozije zahtevale več kot 70 tisoč žrtev.

Mesto je bilo uničeno praktično do temeljev, prav tako kot Hirošima. Japonska je 15. avgusta naznanila brezpogojno predajo, s čimer se je uradno končala 2. svetovna vojna. Japonskega cesarja Američani po kapitulaciji niso odstavili.

Atomski genocid

Zakaj so ZDA odvrgle bombo na ljudi, čeprav bi lahko bombo v opozorilo odvrgle v morje pred japonsko obalo in s tem dale vedeti, kaj Japonce čaka, če se ne predajo?

Američani so se maščevali Japoncem za vse svoje mrtve. Projekt Manhattan so morali dokončati, saj so vanj vložili preveč denarja, prav tako so s tem Sovjetsko zvezo hoteli prestrašiti, saj se je obetala hladna vojna. Kakorkoli, jedrski bombi, odvrženi na Hirošimo in Nagasaki, sta izjemno nečloveško dejanje brez primere v zgodovini, ki ga nobena država ni več ponovila, in vsi upamo, da ga tudi ne bo.

Zanimivosti o Hirošimi in Nagasakiju
  • Po bombardiranju Japonske sta se začela hladna vojna in testiranje nuklearnega orožja. Do danes je bilo testiranih več kot dva tisoč nuklearnih bomb na pustih otokih, puščavah ter pod zemljo.
  • Do vrhunca atomske moči so prišli Sovjeti leta 1961, ko so detonirali t. i. carsko bombo na arhipelagu Novaja Zemlja, ki je bila približno od 300- do 350-krat močnejša kot tista na Hirošimo.
  • Po nekaterih podatkih naj bi bilo na svetu okoli 50 tisoč jedrskih konic, kar je dovolj za nekajkratno uničenje planeta.
  • Danes je znanih osem držav, ki so preizkusile jedrsko orožje. Poleg ZDA in Rusije med jedrske sile spadajo še Kitajska, Velika Britanija, Francija ter Indija in Pakistan, najnovejša v tej družini pa je tudi Severna Koreja. To orožje naj bi imel tudi Izrael, Iran pa naj bi ga razvijal (razvijal naj bi ga nekoč tudi Irak, kar je bil vzrok za napad ZDA na Irak. Dokazov nikoli niso našli.).
  • Žrtve 2. svetovne vojne – vojaške in civilne žrtve skupaj – med 70 in 85 milijoni. Daleč največ žrtev je imela takratna Sovjetska zveza – 27 milijonov (tudi z naskokom največje zasluge za zlom in uničenje nacizma), na drugem mestu je Kitajska z okoli 17 milijoni žrtev (od tega približno 14 milijonov mrtvih civilistov pod japonsko okupacijo). Nemčija je imela približno 7 milijonov žrtev, Poljska okoli 6 milijonov. Japonska je imela 3 milijone mrtvih. Nekdanja Jugoslavija je imela približno okoli milijon mrtvih, vendar je bilo zaradi vojne odškodnine prijavljenih 1.700.000 žrtev. ZDA in Velika Britanija so imele skupaj manj kot milijon mrtvih.
  • Strašne metode mučenja, ki so jim jih zavidali tudi najbolj navdušeni nacisti, so Japonci izvajali nad kitajskim prebivalstvom v zasedeni Mandžuriji.
  • Enola Gay je ime bombnika (Boeing 29), ki je odvrgel bombo na Hirošimo, pilot je letalo poimenoval po svoji mami. Letala sta imela ob bombardiranju spremstvo še dveh letal. Prvo letalo je bilo opremljeno z radarji in drugimi merilnimi napravami, drugi zrakoplov pa je snemal in fotografiral.
Lisa - 32/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 32/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.