James Marshall Hendrix se je rodil v Seattlu (ZDA). Za njegovo zgodnje zanimanje za glasbo je kriv njegov oče s svojimi zbirkami bluzovskih in džezovskih plošč. 27. november 1942–18. september 1970.

Jimi se je zaljubil v kitaro in je vse dni 'preigraval' na metli, tako da očetu Alu ni preostalo drugega, kot da fantu kupi kitaro. Najprej je mali Hendrix igral na akustično, leta 1959 pa mu je oče kupil še električno kitaro, na katero je igral, ko se je pridružil skupini The Rocking Kings.

Kot samouk se ni naučil brati in pisati not, zato se je še bolj osredotočil na samo glasbo, ki jo je slišal. Leta 1961 je odšel služit obvezni vojaški rok v padalsko divizijo. Iz vojske je bil odpuščen zaradi poškodbe, ki jo je staknil med skokom s padalom, zato je lahko začel delati kot sezonski kitarist pod imenom Jimmy James.

Do konca leta 1965 je že igral s številnimi znanimi glasbeniki, kot so: Ike in Tina Turner, Sam Cooke in Little Richard. Spoznal je tudi bas kitarista skupine The Animals Chasa Chandlerja, ki je bil nad Jimijem fasciniran ter je postal njegov menedžer. Jimi se je preselil v London, kjer so ustanovili band The Jimi Hendrix Experience, ter jeseni leta 1966 postal zvezda Londona. Njihov prvi singel je bil Hey Joe, kateremu je sledil album Are You Experienced? V Ameriko se je vrnil junija 1967 ter podžgal občinstvo na festivalu Monterey International Pop Festivalu z izvedbo Wild Thing. Dobesedno čez noč je The Jimi Hendrix Experienece postala ena izmed najpopularnejših skupin na svetu. Slava Jimija Hendrixa je trajala vse skupaj štiri leta, saj je umrl v sumljivih okoliščinah v londonskem hotelu, domnevno zaradi prevelike doze uspavalnih tablet oziroma barbituratov, ki jih je zdravnik predpisal njegovemu dekletu. Pokopan je na pokopališču Greenwood Memorial Park and Cemetery na obrobju Seattla.

Zanimivosti

 

• Njegovi glasbeni vzorniki so bili B.B. King, Muddy Waters, Howlin' Wolf, Buddy Holly, Robert Johnson in Chuck Berry.
• Njegov eksplozivni in inovativni stil igranja električne kitare, kombiniran z zameglit­vami, resonanco in kontrolirano distorzijo, je ustvaril novo glasbeno obliko.
• Številka 27 je zakleta za rokovske glasbenike, saj so pri tej starosti umrli še Kurt Cobain (Nirvana), Janis Joplin, Jim Morrison (The Doors), Amy Winehouse in Brian Jones (Rolling Stones).
• Album Are You Experienced? je postal in ostal eden izmed najpopularnejših rokerskih albumov vseh časov. Vključuje pesmi Purple Haze, The Wind Cries Mary, Foxey Lady, Fire in Are You Experienced?
• Bil je znan 'zagovornik' psihadeličnih drog (LSD), redno je užival alkohol in marihuano, užival pa je skoraj vse droge.

Več na www.jimihendrix.com.