NIKOLA TESLA 10. julij 1856–7. januar 1943 Nikola se je rodil srbskima staršema (oče je bil pravoslavni duhovnik) v Smiljanu v bližini Gospića, v tedanji Avstro-Ogrski (danes Hrvaška). Imel je starejšega brata, ki je mlad umrl pri padcu s konja, in tri sestre. Obiskoval je nemško osnovno šolo, ki jo je končal v Gospiću. Gimnazijo je obiskoval pri Karlovcu in jo končal leta 1873.

Zaradi bolezni (kolera) je študirati začel šele čez dve leti, in sicer na visoki tehniški šoli v Gradcu, pozneje pa je nadaljeval študij v Pragi. Po diplomi se je zaposlil v Budimpešti in nato v Parizu. Leta 1884 je, na priporočilo svojega nekdanjega delodajalca, odšel v New York, kjer se je zaposlil v podjetju izumitelja Edisona. Čeprav je Nikola do takrat zelo cenil Edisona, sta prišla navzkriž, saj je sam zagovarjal razvoj električnega izmeničnega toka, Edison pa enosmernega.

Zapustil je Edisona in nekaj let delal kot navadni delavec, saj mu za svoje ideje ni uspelo navdušiti investitorjev. V tem času mu je uspelo izdelati prvi elektromotor na izmenični tok brez ščetk. Leta 1887 je začel raziskovati tudi rentgenske žarke ter prijavil patente s področja radijske tehnike (pionir radia).

Tesla je naredil več poskusov pred Röntgenovim odkritjem (1895) in je tudi slikal svojo roko. Leta 1893 je zmagal na razpisu za hidroelektrarno na Niagarskih slapovih in s tem dokončno premagal Edisona in njegove enosmerne elektrarne.

Nikola se je leta 1899 odločil, da se bo preselil, in začel raziskovati v Colorado Springsu v Koloradu, kjer je imel prostor za svoje poskuse z visokimi napetostmi in frekvencami. Čez leto dni se je vrnil v New York in začel graditi stolp – svetovno radijsko postajo –, vendar ni bil uspešen in časopisi so hitro poročali o njegovi milijonski neumnosti. Pozneje je sodeloval pri gradnji še enega stolpa z nemškim podjetjem Telefunken (podoben stolp so zgradili tudi v Nemčiji). Stolpa sta tedaj predstavljala edino brezžično povezavo med Severno Ameriko in Evropo.

Med 1. svetovno vojno je zaradi umika evropskih sponzorjev in slabega ravnanja s financami skoraj bankrotiral. Večino življenja je živel v hotelih, kjer je tudi izvajal svoje poskuse. Bil je velik ljubitelj golobov, bil pa je znan po svoji ekscentričnosti, nespretnosti ter samoti. Leta 1936 je doživel nesrečo (zbil ga je taksi), po kateri se mu je zdravstveno stanje zelo poslabšalo. Obiskovala sta ga le nečak in pisatelj slovenskega rodu Luis Adamič. Umrl je na pravoslavni božič, v 33. nadstropju hotela New Yorker, star 86 let.

ZANIMIVOSTI

FBI je po smrti Nikole zaplenil vse njegove stvari in jih nekaj let pozneje le delno vrnil. Danes so hranjene v Muzeju Nikole Tesle v Beogradu. http://www.tesla-museum.org

Imel je obsesivno-kompulzivno motnjo. Obseden je bil s številko tri in je veliko stvari počel po trikrat. Na primer, vedno je trikrat zaklenil vrata, trikrat je šel okoli stavbe, preden je vstopil, pri obroku je vedno zahteval tri prtičke.

Imel je tudi ideje (dinamično teorijo gravitacije, aeroplovilo v obliki cigare, orožje z usmerjeno energijo), za katere so drugi znanstveniki trdili, da je prekoračil meje razuma in bil zaradi tega pogosto zasmehovan.

V sedmem razredu osnovne šole je imel ob polletju le zadostno oceno iz matematike, fizike in geometrije.

Nikolov sorodnik je eden današnjih najboljših košarkarskih trenerjev v Evropi ter selektor srbske reprezentance – Dušan Ivković. Ivkovičeva babica je bila sestra Teslove mame.

V Gradcu je študiral elektrotehniko s tako vnemo, da so iz šole pisali očetu in ga posvarili, naj bo fant bolj prizanesljiv do sebe.

Med študijem se je navdušil nad deli pisatelja in filozofa Voltaira in prebral vsa njegova dela.

Radijsko voden čoln je pokazal javnosti leta 1898 med elektrotehniško razstavo v Madison Square Gardnu. Leta 1904 mu je patentni urad odvzel patent za radio in ga dodelil Marconiju, ki je za to dobil Nobelovo nagrado. Patent za radio je dobil nazaj po smrti, leta 1943.

Imel je fotografski spomin. Svoje izume in iznajdbe je v sebi izdelal do konca in do zadnjih podrobnosti, večinoma brez tehniških risb.

Teslov pepel so julija 1957 prenesli v Beograd. Žaro so postavili v muzej, kjer še danes stoji.

Čestitka drugega slavnega izumitelja: "Zelo spoštovani gospod Tesla, z veseljem sem izvedel, da slavite svojo 75-letnico in da ste lahko kot uspešen pionir na področju visokofrekvenčnih tokov doživeli čudoviti razvoj tega področja tehnike. Čestitam vam k velikemu uspehu vašega življenjskega dela." Albert Einstein

Njegovi prispevki na področju vrtljivih magnetnih polj in izmeničnega električnega toka so omogočili elektrifikacijo sveta.

Nikola je registriral približno 250 patentov imel pa naj bi še vsaj 500 izumov, ki jih ni prijavil ali pa jih je pozneje patentnemu uradu prijavil kdo drug.

Nikoli ni imel partnerice, zase je trdil, da je aseksualec. Spolnost in erotika sta bila za njega nepotrebno preusmerjanje misli in nepotrebno trošenje moči.

Ime Nikola je dobil po obeh starih očetih.

Nikolova mati Đuka je bila hči pravoslavnega duhovnika in ni znala ne brati ne pisati, imela pa je izreden spomin.

Nikola Tesla je bil pravi poliglot, govoril je šest jezikov, visok je bil 199 cm.

Rekel je: "Vseeno mi je, da so mi ukradli moje ideje ... skrbi me, da nimajo svojih.

Lisa - 2/2013

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 2/2013

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.