Dnevno potrebujemo štiri objeme, da preživimo, osem, da ostanemo takšni, kot smo, in 12, da rastemo. 

Objem ima zelo pozitiven učinek na naše telo. Raziskave kažejo, da objem in smeh pomagata telesu pri obvladovanju bolečine, osamljenosti, depresije, tesnobe in stresa. Študije so pokazale tudi, da vam lahko dober in močan objem, v katerem se vaša srca dotikajo, pomaga na veliko načinov. 
 
Dotikanje obeh teles vam pomaga ustvariti občutek zaupanja in varnosti, kar prispeva k zaupanju.

Objem poveča raven oksitocina v telesu, kar pripomore k lajšanju občutka osamljenosti, pomanjkanja pozornosti in jeze.

Z daljšim stiskanjem nekoga povečate raven serotonina, ki izboljša vaše razpoloženje in ustvari občutek sreče.

Objem krepi odpornost

Blagi pritisk na prsni koš in trebuh ter pripadajoča čustva aktivirajo čakro sončnega pleksusa. To stimulira ščitno žlezo, uravnava in balansira nastajanje levkocitov v naših telesih, ohranja zdravje in pomaga pri preprečevanju bolezni.

Objem izboljša samozavest

Že od rojstva nam družina sporoča, da smo posebni in da nas imajo vsi radi. In ta povezava povečane samozavesti in taktilnega dotika ostaja vgrajena v naš živčni sistem tudi takrat, ko odrastemo. Naše telo se spominja, da se mame in očetje objemajo, a objemi, ko smo odrasli, nas spomnijo na to na celični ravni. Preprosto povedano, objemanje nam pomaga, da se bolj ljubimo.

Objemi sprostijo mišice

Objem nam pomaga, da sprostimo napete mišice in lajšamo bolečino, povezano z njimi. Prispevajo tudi k izboljšanju krvnega obtoka v mehkih tkivih.

Objem pomaga pri uravnavanju živčnega sistema

Elektrodermalna reakcija na objeme kaže spremembo v prevodnosti kože. To pa nam omogoča, da dosežemo bolj uravnoteženo parasimpatično stanje v živčnem sistemu.
 
Objemi nas učijo, kako dajati in prejemati, ker v njih ne dobimo le toplote nekoga drugega, ampak tudi delimo svojo. Objem nas uči, da je ljubezen lahko samo vzajemna.

Objemi so kot meditacija in smeh 

Učijo nas, da pozabimo na skrbi in živimo v sedanjosti. Pomagajo nam, da gremo s tokom življenja. Prekinejo našo obsedenost z nečim in nam pomagajo, da pogledamo v svoje srce, čustva in dušo.
 
Izmenjava energije z objemanjem pomaga krepiti odnose, empatijo in medsebojno razumevanje. Poleg tega je energija sinergistična, kar pomeni, da je v tem primeru celota večja od vsote njenih sestavnih delov.

Fotografija: Shutterstock