Učenci z nekoliko slabšimi ocenami ne smejo nikoli izgubiti upanja. Veliko znanih osebnosti dokazuje, da v življenju lahko uspe tudi ne najbolj vzornim učencem. Vseeno pa vam polagamo na srce, da učenje zagotovo ne škodi.

1. Kdor pade, se lahko tudi pobere

Učenci, ki dobivajo samo petice, se ne naučijo spopadati s porazi. Drugače velja za učence, ki jih doletijo tudi slabe ocene ali pa jih morajo celo popravljati: naučijo se, kako ravnati v primeru neuspeha, in razvijejo pozitivno miselnost, da je stvari mogoče popraviti.

2. Pogosto so ustvarjalni

Lepo spričevalo prav nič ne pove o tem, kako ustvarjalen je človek. Naš šolski sistem namreč ponuja zelo malo prostora za razvijanje kreativnosti in njeno nagrajevanje. Tako imajo v šoli lahko težave prav najbolj ustvarjalni učenci. Kako pomembna je kreativnost, najbolje kaže ustanovitelj Facebooka, Mark Zuckerberg (31), ki je opustil študij in kljub temu iz nič ustvaril verjetno najpomembnejše družbeno omrežje na svetu.

3. Bolj so sproščeni

Dobre ocene so pogosto povezane s pretirano ambicioznostjo in nesposobnostjo sprejetja slabega rezultata. Popolnost, ki je povsem tuja slabim učencem – in tako je tudi prav. Kajti ljudje, ki želijo biti vedno popolni, so ves čas pod pritiskom, slabo spijo in pogosto trpijo celo za depresijo. To pa so lastnosti, ki vsekakor niso najbolje sprejete med delodajalci ...

4. Razvijejo individualne odlike

Kdor je dober v tujem jeziku ali v matematiki, prej najde svojo osebno izpolnitev pri pouku kot učenci, ki se mučijo s snovjo, samo da bi pri vseh predmetih dobili najboljšo oceno. Prvi s tem pogosto razvijejo odlike, ki nimajo nič opraviti z učnim načrtom, veliko pa z življenjem. Ustanovitelj Microsofta, Bill Gates (59), je šolski čas izkoristil predvsem za programiranje – s 14 leti je nato ustanovil svoje prvo podjetje.

5. Več tvegajo

Dolgoročno načrtovanje? To ni ravno lastnost slabih učencev. Namesto da bi imeli seznam opravil, običajno vse naredijo v zadnjem trenutku. Morda zaradi lenobe ali neorganiziranosti, kar se jim potem dodatno maščuje. Po drugi strani pa to govori o določeni pripravljenosti na tveganja, ki so potrebna, da kdaj pa kdaj zapustimo uhojeno pot in poskusimo nekaj novega.

6. Imajo višjo čustveno inteligenco

Kdor se ne osredotoča le na šolo in prosti čas raje preživi s prijatelji na igrišču, sicer ne bo najboljši učenec v razredu, bo pa razvil dragocene družbene in čustvene kompetence. Lastnosti, ki mu bodo prišle zelo prav v poznejšem poklicnem življenju. Ljudje z bolj tankočutnimi čustvenimi senzorji namreč znajo bolje motivirati druge ljudi oziroma kolege, poleg tega pa so mojstri branja med vrsticami: lažje ugotovijo, kaj pravzaprav hoče šef.

7. Imajo debelejšo kožo

Vzorni učenci, ki starše osrečujejo z najboljšimi ocenami, so seveda veliko pogosteje pohvaljeni od učencev, ki domov nosijo enke ali dvojke in delajo sive lase staršem in učiteljem. Pohvala je lahko sicer dobra za ego, vendar pa ne krepi osebnosti. Le kdor se nauči konstruktivnega odziva na kritike, postane dovolj trden za spopadanje s težkim vsakdanom v službi.

8. Znajo delegirati

Ljudje, ki v šoli niso blesteli, se zavedajo svojih slabosti in se nimajo za nenadomestljive, tako pa tudi nimajo težav z razdeljevanjem nalog – znajo ugotoviti, kdo bi jih opravil bolje kot oni. Sposobnost, ki pogosto manjka nekdanjim odličnjakom, čeprav je v poklicnem življenju zelo pomembna.

Lisa - 35/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 35/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.