Zveza potrošnikov Slovenije je naredila test otroških plenic za enkratno uporabo: Da so plenice zanimiva tema, je dokazalo tudi več kot 2.500 potrošnikov, ki so izpolnili anketo ZPS glede uporabe plenic.

V povprečju jih vsak dan zamenjajo šest, kar pomeni zelo konkreten strošek, ki lahko preseže tudi 50 evrov na mesec. V povprečju torej starši zamenjajo tudi več kot 2.000 plenic na leto, torej od 4.500 in 6.000 plenic v času, ko jih otrok potrebuje. Številka je ogromna in pomeni, da bi plenice, zložene druga na drugo, v višino merile skoraj 60 metrov, oziroma toliko, kot sta visoka dva stolpiča na Trgu republike v Ljubljani.

Na ZPS pa tudi opozarjajo, naj vas ne zavedejo napisi 'klinično preizkušeno', 'dermatološko preizkušeno'«, saj ne povedo ničesar o kakovosti plenic.

Torej, katere izbrati!?

Testirali so tudi starši

Test plenic so izvedli v laboratoriju, vzorce pa so preizkusili tudi starši. "Očitno so laboratorijski preizkusi zahtevnejši (ali pa starši bolj prizanesljivi), saj je pri večini plenic ocena iz laboratorija za eno stopnjo nižja kot tista pri praktičnem testu.

Večina plenic je v laboratoriju dobila zgolj povprečno oceno, pri starših pa dobro," je še omenil Boštjan Okorn in dodal: "Drugi del testa je bil namreč bolj praktičen: med potrošnike smo razdelili plenice in jih prosili, da jih ocenijo med vsakdanjo uporabo. Med drugim so potrošniki ocenili način nameščanja plenice, kakovost zapore (ali se je plenica sama odpela), kako se plenica prilega telesu, vpojnost čez dan, vpojnost čez noč, prav tako pa so zapisali svoje mnenje o zračnosti plenice in nas obvestili, ali so na otrokovi ritki opazili kakršno koli spremembo kože (rdečica, pike ...).

Izkazalo se je, da so se nekatere plenice dobro izkazale v laboratoriju (ne spuščajo, dobro vpijajo ...), a so prejele slabšo oceno v praksi."

Rezultati testa plenic so objavljeni v primerjalniku na spletni strani www.zps.si in v reviji ZPStest, junij 2015.

Lisa - 24/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 24/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.