12. oktobra 1889–14. januarja 1950

Alma se je rodila v meščanski družini v Celju. Njen oče Jakob je bil major avstro-ogrske vojske, mati  Wilibaldi pa učiteljica na celjski dekliški šoli. Pri osmih letih je zaradi jetike umrl Almin oče. Pri trinajstih je morala prestati hude ortopedske operacije, bolečine pa je začela premagovati z učenjem tujih jezikov. V letu 1907 je na srednji šoli v Gradcu opravila izpite iz nemščine, angleščine in francoščine.

Leta 1913 je Alma nadaljevala študij jezikov (angleščine, švedščine, norveščine, danščine, italijanščine, španščine, francoščine in ruščine) na Society of Arts v Londonu. Ko se je začela 1. svetovna vojna, avstro-ogrski državljani v Britaniji niso bili več zaželeni, zato je odšla na Norveško in pozneje na Švedsko.

Po končani 1. svetovni vojni se je vrnila domov v Celje in ustanovila šolo za tuje jezike ter začela priprave na potovanje okoli sveta. Na pot je sama odšla leta 1919 ter sprva obiskala Južno Ameriko, nato Srednjo Ameriko, Severno Ameriko, Daljni vzhod, tihomorske otoke, Avstralijo in Azijo.

Po devetih letih se je vrnila domov ter predavala, urejala zbrano gradivo in pisala, iz zbranega etnološkega gradiva pa je v svojem stanovanju uredila malo zbirko. Imela je veliko odmevnih predavanj, ki so jih njeni someščani zelo radi obiskovali.

Predavala je tudi na različnih evropskih univerzah in v ženskih društvih. Na Švedskem je spoznala Theo, ki je postala njena tajnica, ter se je za stalno preselila v Slovenijo. Med vojno sta se pridružili partizanom. Po vojni je ostala praktično brez vsega, saj je imela denar privarčevan v tujini, nova oblast pa ji tudi ni bila naklonjena. Umrla je leta 1950, stara 60 let, v Pečovniku pri Celju, zaradi tuberkuloze in raka na dojki, pokopana pa je na Svetini.

Zanimivosti

· Na svet je prišla napol hroma, s poškodovanimi nogami in nesimetrična, z napol priprtim levim očesom, tako da je zdravnik dejal, da bo otrok verjetno duševno prizadet.

· Napisala je 20 odličnih romanov, potopisov in zgodb, v njeni zapuščini pa je še približno 40 neobjavljenih besedil, novel, črtic in poljudnoznanstvenih člankov, 400 pesmi, 98 listov notnih zapisov ter več kot 500 rastlinskih listov in risb.

· 22 njenih knjig so med letoma 1921 in 1937 izdali pri različnih založbah v Nemčiji, Angliji, na Finskem in v Švici.