Malo stvari je tako zelo motečih kot tisto, ko se bližnja oseba na vaše čustveno stanje odzove popolnoma napačno. Ko reče nekaj, kar je popolnoma neprimerno za to, kako se v tistem trenutku počutite.

Ko se takšno nerazumevanje pripeti ob žalosti, nas lahko potisne le še globlje v melanholijo. In takšni pripetljaji danes sploh niso redkost.

Odsotnost empatije pač vodi k dejstvu, da postajamo popolni analfabeti, ko je govora o čustvih drugih ljudi. Prav žalost pa je pri tem med najbolj izrazitimi, saj je zelo intenzivna čustvena bolečina, ena od tistih, ki ima lahko dolgotrajne in težko premostljive posledice.

Ko smo malce pobrskali po razumevanju žalosti, tudi zato, da bi znali sami nekoliko bolje identificirati znake, saj številni zamenjujejo žalost in dolgočasje, dve druga drugi zelo bližnji čustvi na famoznem Plutchikovem kolesu emocij, ki sicer žalost umešča med dve sorodni čustvi – žalovanje in popolno pasivno melanholijo – smo odkrili ne samo znanstvene pristope, kot je omenjeni model Roberta Plutchika, temveč tudi razlage in analize bolj alternativne narave.

Med drugim naj bi po eni od teorij različna astrološka znamenja tudi različno izražala žalost in se na žalost posledično celo različno odzivala. Morda se potemtakem v tem skriva vsaj nekaj razumevanja, zakaj včasih izrečemo napačne besede nekomu, ki si v svoji žalosti želi slišati nekaj popolnoma drugega – preprosto se na takšna čustva odzivamo drugače, jih drugače razumemo ali pa drugače miselno obdelujemo.

Če torej astrologijo uporabljamo za razumevanje in sistematizacijo osebnostnih lastnosti, je morda smiselno, da se v tej vedi skrivajo tudi vzorci za odzivanje na naše najbolj dramatične čustvene nivoje.

Preverite pri sebi ali pa pomislite, kako se to kaže na vaših znancih, prijateljih, sorodnikih. Se morda v tem vendarle skriva nekaj smiselnih povezav?

Ovni 

... naj bi se na žalost odzivali nadvse impulzivno. Ker je žalost običajno povezana z izgubo nečesa ali nekoga, je to za ovne položaj, ko se čutijo, da niso več v prednosti, da izgubljajo moč in vpliv. Običajno se na situacije, ki jih vodijo v žalost, odzivajo zaslepljeni z jezo, težko jih je v karkoli prepričati ali jim ponuditi smiseln nasvet, ker se takrat vsemu na vso moč upirajo. Izgubljeno navdušenje za vse okoli njih pa se pokaže tudi v tem, da ta jeza zelo hitro popusti.

Biki

... ki so pri izražanju čustev že po naravi bolj zadržani, se ob žalosti še dodatno izolirajo in umaknejo v osamo. Pogosto postanejo strašansko utrujeni, letargični, brez vsakršne volje za življenje, zato pogosto tudi prekinejo svojo običajno rutino. Zaradi šibkega potrpljenja so ves čas na robu jeze, pripravljeni na takojšen konflikt, saj so v svoji žalosti prepričani, da so zdaj sami proti celemu svetu.

Dvojčki

... so večni misleci in zato vsakršne intenzivne čustvene odzive pričnejo sami pri sebi podrobno analizirati. Svoje misli zato pretirano zaposlijo z odkrivanjem, zakaj čutijo tako, kot čutijo. Postanejo tihi, popolnoma v nasprotju s svojo sicer energično in zgovorno naravo, kot da so v glavi nekje drugje. In tudi so. Negativna čustva zelo slabo prenašajo, lahko bi rekli, da jih sploh ne tolerirajo, zato se zaposlijo s ponotranjenim reševanjem težav in pozabijo, da lahko v tistem trenutku čutijo tudi drugače.

Raki

... so izredno čustvene osebe. V žalosti zato pogosto potrebujejo bližino drugega, da lahko svoje travmatične misli z nekom delijo in v zameno dobijo nujno potrebno razumevanje in seveda, po potrebi, tudi določeno količino solz. Brez solz pri rakih običajno namreč ne gre. Pogosto jih v stresnih in žalostnih trenutkih boli trebuh, saj se na ta intenzivna čustva prej ali slej odzove tudi telo. Čeprav potrebujejo družbo in so zanjo sicer hvaležni, pa žalostni raki po navadi do konca vztrajajo, da jih tako ali tako nihče ne razume.

Levi

... žalost nosijo na rokah. Vidno vsem. Tako kot druga čustva, tudi žalost radi potencirajo, dramatizirajo in so zato v času žalosti skorajda vedno na robu živčnega zloma. Takrat potrebujejo nekoga ob sebi, nekoga, za katerega se bodo sami odločili, če z njim delijo svoja čustva – a nekdo tam mora biti, ne glede na to odločitev. Zaradi te potrebe po bližini so zato tudi nagnjeni, da se prikazujejo kot mučeniki.

Device

... kot redoljubi, ki imajo življenja urejena po tabelicah in urnikih, to svojo kompulzivnost ob žalosti še poudarijo. Racionalizem popolnoma prevzame njihov spekter razmišljanja, zato pogosto postanejo neodzivni na vsakršno komunikacijo. Njihova sicer prijetna in razumljiva narava se sprevrže v nenehno nasprotovanje, postanejo otopeli in morda celo nesramni.

Tehtnice

... ob žalosti izgubijo željo po druženju. Žalost jih popolnoma prevzame, njihovo življenje izgubi ravnotežje. In vendarle tehtnice ne vržejo tiste pregovorne puške v koruzo, ko se pričnejo utapljati v žalosti. Vedno poskušajo prebiti črnino, trudijo se ostati srečne in prisebne, vedno v pričakovanju, da bo jutri vseeno boljši kot danes.

Škorpijoni

... so temperamentna bitja. Če imate kakšnega ob sebi, to verjetno zelo dobro veste. Ta njihova impulzivnost se potem na svojevrsten način pokaže tudi v žalosti. Po navadi postanejo sovražno nastrojeni, jezni, izolirajo se od prijateljev in pričnejo divje menjati svoje razpoloženje. Iščejo krivca za svoje stanje, hitro zamerijo in se včasih vedejo celo paranoično, do točke, ko jih znajo strašiti kar njihove lastne misli.

Strelci

... so pri reševanju žalosti nekoliko bolj praktični, ker želijo težave vedno reševati hitro in učinkovito. Pogosteje kot druga astrološka znamenja se zato zatečejo k tolažbi v substancah ali raznolikih drugih oblikah eskapizmov, tudi v igrah na srečo. Zresnijo se, v družbi so bolj napeti, netolerantni in polni občutkov skrbi, ki so največkrat vezani na njihovo prihodnost.

Kozorogi

... v žalosti postanejo nemotivirani, prevzame jih obup in pričnejo pretirano analizirati položaj, v katerem so se znašli. So mojstri črnih scenarijev, ki ob žalosti postanejo še bolj pretirani in spodbujeni z njihovo bujno domišljijo. K sreči so kozorogi tudi izredno trpežni, običajno se sami prebijejo čez težavna obdobja, a jih v tem času tudi nič ne more navdušiti – niti še tako dobre novice.

Vodnarji

... se v žalostnih obdobjih težko znajdejo. Zdi se, da postanejo kar nekoliko zmedeni, zato ne govorijo veliko, počutijo se izgubljene in odtujene od sveta. Običajno se zato zatečejo v osamo, da se odklopijo od realnosti, ki jo poznajo. A pozor – vodnarji skorajda nikoli ne bodo pokazali, da so žalostni. Njihova podoba za javnost ostaja nedotaknjena, zato se lahko hitro zgodi, da ne zaznamo njihove žalosti in se zato hitro neprimerno odzovemo.

Ribe

... so po astroloških specifikacijah izredno čustveni ljudje. Ne preseneča torej, da jih žalost lahko hitro potisne v obsesivno razmišljanje, s katerim pričnejo postopoma v svojih mislih brskati vedno globlje in globlje, dokler ne potegnejo na površino vseh slabih stvari, ki so se jim pripetile v bližnji preteklosti. Posledično postanejo nervozni in nestrpni, njihova občutenja pa s tem še bolj intenzivna, zaradi česar se znajo na vsakršen dražljaj odzvati zelo impulzivno, morda celo preveč razburjeno.

Lisa - 44/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 44/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.