Strokovnjakinja za osebne finance odgovarja tako ...

Pismo Mirjane in Tilena:

Ga. Ana!

Sva mlad par, ki trenutno živi v najemu. Imava dva majhna otroka in razmišljava o tem, da je plačevanje najemnine proč vržen denar, zato hočeva kupiti svoje stanovanje – bolje posojilo kot najemnina, razmišljava.

Privarčevala nisva še ničesar, a je moževa plača dovolj visoka (pribl. 1.500 evrov). Vendar je mož v podjetju dogovorjen tako, da je polovica od tega neto plača, preostalo pa stroški za prevoz. Zaposlen je za določen čas, jaz pa za nedoločen, ampak zaslužim malo več od minimalne plače. Na moji banki pravijo, da nama bodo poskusili urediti posojilo, ampak že dolgo traja. Ali poznate vi kakšno drugo banko, kjer bi se dalo posojilo najeti hitreje oz. ceneje?

Mirjana in Tilen

Draga Mirjana in Tilen,

žal vaju moram takoj na začetku razočarati, saj vama ne morem priporočati nobene banke. Pa ne zato, da financiranje ne bi bilo mogoče, ker se da marsikaj, temveč zaradi tega, ker vidva v resnici še nista pripravljena na to. Predvsem z vidika finančne stabilnosti in obveznosti, ki jo bosta z dolgoročnim posojilom podpisala.

Vaju popolnoma razumem in bi se na neki način lahko strinjala z vajinim razmišljanjem, pa vendar pogosto strankam rečem, da ni tako enostavno. Biti v najemu je vseeno drugače kot najeti posojilo, kjer gre za 100 % financiranje (ali morda celo višje). Če ne zmorete plačevati najemnine, se enostavno preselite, če pa ne zmorete plačevati posojila, pa pride do hudih finančnih težav. Odpoved pogodbe, morda celo dražba in blokade na računih.

Kaj zdaj?

Najprej morata privarčevati najmanj 20 ali bolje 30 % od vrednosti investicije, za katero menita, da bo v skladu z vajinim proračunom. Saj vesta, vse stanovanjske obveznosti, vključno s posojilom, ne smejo presegati 30 % vajinega budžeta.

Če iščeta stanovanje za 60.000 evrov, to pomeni med 12.000 in 18.000 evrov, če pa iščeta v vrednosti 100.000 evrov, pa med 20.000 in 30.000 evrov. Vem, grozno je brati te številke. In gotovo se vam zdi to nekaj neizvedljivega. Pa vendar, vse je mogoče, če si resnično želita vstopiti v ta dolgoročni projekt VARNO.

Pri vas ni nevarnost le v tem, da nimate lastnih sredstev, temveč tudi v tem, da nimate varnostne rezerve, nimate niti 'fiksnih' prihodkov, saj se morate zavedati, da bi partner v primeru bolniške odsotnosti dobil natančno toliko, kot je zapisano v pogodbi (praktično skoraj minimalna plača). Potem je tukaj še njegova zaposlitev za določen čas. Seveda to ne pomeni, da je za nedoločen čas kaj dosti bolj garantirano, pa vendar je razlika.

Osebno si resnično ne predstavljam, da bi vama katerakoli banka odobrila financiranje, saj bi vaju s tem po mojem mnenju pahnili v veliko finančne tveganje. Če se to zgodi (da vam odobri financiranje), to ne pomeni, da je tista banka super. To pomeni, da ji ni mar za vaju in za vajino prihodnost. Si to želita? Mislim, da ne.

Sama zase lahko rečem, da sem imela v svoji svetovalni karieri kar nekaj strank, ki jim zavestno nisem pomagala do financiranja, saj je etičnost in varnost stranke na prvem mestu. Je pa res, da bosta končno odločitev sprejela vidva. Močno upam, da sem vama vsaj malce odprla oči in s tem pogled na celotno finančno sliko. Pa brez zamere.

Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun

V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Lisa - 10/2016

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 10/2016

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.