V zadnjem letu ali dveh so beljakovine poponoma zavzele del zdrave prehrane.

Praktično ni več stvari na trgu, ki je ne bi bilo tudi v bolj beljakovinski obliki. Zadnji trend je beljakovinsko pivo, beljakovinske palačinke pa strežejo že v številnih lokalih.

Beljakovinski izdelki na slovenskem trgu:

Kruh ProBody
ProBody v primerjavi z običajnim mešanim kruhom vsebuje pribl. 90 % manj ogljikovih hidratov in 300 % več beljakovin. Idealen je za dieto z manj ogljikovimi hidrati, s tem pa ustreza prehranjevalnemu načrtu. Zaradi prekomernega uživanja ogljikovih hidratov smo se morali zvečer kruhu v glavnem odreči. Kruh ProBody pa lahko zaradi nizke vsebnosti ogljikovih hidratov uživamo tudi zvečer.

Čokoladica
Battery Protein Bomb je visoko beljakovinska čokoladica, ki vsebuje kar 39 % pretežno mlečnih in sirotkinih beljakovin (23 gramov) ter le 2,5 % sladkorja (1,5 grama) na ploščico. Zaradi visoke vsebnosti beljakovin predstavlja idealno izbiro po dolgem in napornem treningu ter je zdrav nadomestek obroka kadarkoli čez dan, ko nimate možnosti, da bi si privoščili pošten in zdrav obrok, vseeno pa želite poskrbeti za svojo prehrano.

Beljakovinski puding, dvojna čokolada, Barbells
Beljakovinski pudingi Barebells so brez dodanega sladkorja in vsebujejo kar 20 g beljakovin. Pravijo, da so beljakovinski pudingi odlični prigrizek, ko nam pade sladkor. Poleg dvojne čokolade so na voljo še okusi vanilje, jagode in kokosa.

PROTEIN PANCAKE IRONMAXX, 300 g
Beljakovinske palačinke iz Ironmaxxa so idealna alternativa za izpolnitev dnevnih potreb po beljakovinah, namesto na primer purana ali proteinskega šejka. In njihov vaniljev okus je tako slasten, da predstavlja resno konkurenco v svetu palačink. Čeprav so Ironmaxxove palačinke slastno sladkega okusa, pa ne vplivajo na povečanje teka in navala lakote, saj vsebujejo zelo malo ogljikovih hidratov ter komaj kaj maščobe, so pa zato bogato založene z beljakovinami! In njihova priprava je tako zelo enostavna in hitra.

Beljakovinski LUNIN KRUHEK
Z LUNINIM KRUHKOM se užitek in zdravje ne izključujeta.
100 g LUNINEGA KRUHKA vsebuje zgolj 10,3 g ogljikovih hidratov in kar 25,8 g beljakovin. LUNINEMU KRUHKU smo dodali tudi semena in mu s tem še zvišali prehransko vrednost. Kruh odlikujejo še atraktivna oblika, hrustljava in sočna skorja ter dalj časa trajajoča svežina.

Pivo Proteini.si
Pivo Proteini.si je značilne svetlo zlate barve, z vonjem po sladkem tropskem sadju ter zanimivo aromo mešanice hmeljnih smol. Nekoliko sladkoben okus izvira iz beljakovin in ječmenovega slada. Zaključek je suh, z izrazitim hmeljnim okusom. Vsebuje 3,6 % alkohola. 

Proteinski prah za vegane USN
Idealen beljakovinski šejk za vegetarijanske in veganske fitnes navdušence. USN Raw-Pro Vgetarian Protein ponuja visoko beljakovinsko mešanico rastlinskega izvora, ki je bogata z esencialnimi aminokislinami in odlično podpira rast in vzdrževanje mišične mase. Raw-Pro Vgetarian Protein je brez umetnih barvil, sladil in konzervansov, dodane so le naravne sestavine vanilje.

Nocco proteinska kava
Proteinska kava NOCCO je inovativna alternativa običajni kavi, z odličnim okusom in odlično hranilno vrednostjo. Kupite jo lahko na bodifit-shop.com.

Piškot
PhD Diet Cookie je beljakovinski pečen piškot izjemnega okusa in vsebnosti, ki zagotavlja fantastično alternativo beljakovinskim napitkom in čokoladicam. Vsebuje do 22 g beljakovin in le 199 kalorij. Kupite jo lahko na bodifit-shop.com.

Domači beljakovinski vaflji

Sestavine:
1 merica proteinov
1 jajce
1/2 žličke pecilnega praška
voda (po občutku, kot za običajne vaflje)

Postopek priprave:
Pecilni prašek in merico proteinov pomešamo z malo vode, da dobimo gladko, a gosto maso. Dodamo jajce in ponovno premešamo. Namastimo pekač za vaflje in vaflje pečemo približno 45 do 60 sekund. Po vafljih lahko prelijemo javorjev sirup, med ali sveže sadje.

Fotografije: Shutterstock, arhiv proizvajalcev

Liza - 37/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 37/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.