Kuharska knjiga, ki prinaša tradicionalne slovenske recepte v kuhinje po celem svetu, razkriva in proslavlja hrano, okuse in dediščino ene najlepših držav v Evropi.

Zgodba te pomembne kulinarične in kulturne knjige se je začela pred štirimi leti, ko se je avtorica Špela Vodovc lotila projekta Cook Eat Slovenia: niza kuharskih tečajev, posvečenih tradicionalni slovenski hrani, za popotnike iz tujine. Njene sanje so bile deliti edinstvene — pa vendarle tradicionalne — izkušnje. Obiskovalci so hitro postali prijatelji, ko so se učili od domačinke, ki je nanje prenašala znanje in jim stregla hrano, ki so jo Slovenci stoletja jedli doma (ob vsakdanjikih in praznikih).

V nekaj letih je na svojih tečajih gostila na stotine zadovoljnih ljubiteljev hrane. Rezultat tega poučevanja in stoletij gastronomske strasti, ki se je prelivala iz roda v rod, je kuharska knjiga Cook Eat Slovenia. Gre za prvo tovrstno delo, namenjeno posredovanju slastnih okusov slovenske kuhinje ljudem po svetu.

Vsebuje več kot 100 družinskih receptov in nasvetov za pripravo tradicionalnih slovenskih jedi. Razdeljeni glede na letne čase — osredinjeni na sveže, lokalne sestavine in bogate kulturne tradicije — pripovedujejo zgodbo ... ne zgolj poučujejo bralce, kako naj kuhajo. Knjiga je ne le zbirka receptov in navodil, ampak tudi zemljevid avtoričine kulture skozi prizmo tradicionalnih slovenskih jedi.

Njen cilj je napolniti želodec in srce, hkrati pa priskrbeti turistični vodnik, ki bralca seznanja z osupljivo kulinarično destinacijo: čudovito deželo Slovenijo.

O avtorici

avtorica

“Hrana je vedno imela pomembno vlogo v moji družini in jaz nadaljujem to tradicijo,” pravi Špela Vodovc, avtorica kuharske knjige Cook Eat Slovenia. “Hrana in kuhanje me navdajata s strastjo od malih nog. Naučila sem se kuhati na star način, zato želim deliti svoje navdušenje nad hrano in slovensko kuhinjo s svetom. Z nekaterimi skoraj pozabljenimi recepti in najbolj prepoznavnimi slovenskimi jedmi bi rada znova pričarala romantiko starih časov.”

Tradicionalni slovenski recepti, zajeti v tej nenavadni knjigi, se že mnogo rodov uporabljajo v avtoričini družini. Recepti, ki jih boste našli na straneh tega prijetnega dela, ki diši po domačnosti, večinoma niso bili nikoli nikjer zapisani. Avtorica jih je nosila v glavi, tako kot je veljalo za njeno mamo, babico in rodove kuharic pred tem. Sedaj so tukaj.