Ko je bila majhna, je bil svet Michelle Robins južni Čikago, kjer sta si z bratom Craigom delila sobo v majhnem stanovanju preproste družine srednjega razreda, v kateri sta ju starša Fraser in Marian Robinson učila, naj bosta vedno in predvsem poštena, odkrita in neustrašna.

Toda življenje je Michelle kmalu popeljalo precej dlje: od predavalnic Princetona, kjer je prvič spoznala, kako je biti edina črnka v sobi, do zastekljene poslovne stavbe, kjer je delala kot vplivna odvetnica za gospodarsko pravo – in kjer se je nekega deževnega poletnega jutra v njeni pisarni pojavil študent prava Barack Obama ter podrl vse njene skrbno pripravljene življenjske načrte.

Michelle Obama

Michelle Obama v knjigi prvič opisuje zgodnja leta svojega zakona, v katerih se trudi službo in družino usklajevati z moževo hitro vzpenjajočo se politično kariero. Popelje nas v njuno zasebno razpravljanje, ali naj Barack kandidira za predsednika, in nas seznani s svojo poznejšo vlogo priljubljenega, vendar pogosto kritiziranega lika moževe predsedniške kampanje. Z elegantnim, zabavnim in nenavadno odkritim pripovedovanjem ponuja zakulisni opis zgodovinskega skoka svoje družine v središče svetovne pozornosti in oriše življenje v Beli hiši v osmih pomembnih letih – ko spozna svojo domovino, njena domovina pa spozna njo.

V predgovoru lepo in iskreno opiše, kaj si je želela v otroštvu:

"Ko sem bila majhna, so bile moje želje preproste. Hotela sem hišo s stopnicami - dve nadstropji za eno družino. Iz nekega razloga sem hotela limuzino s štirimi vrati namesto buicka, na katerega je oče pazil kot na punčico svojega očesa. Ljudem sem pripovedovala, da bom pediatrinja, ko bom velika. Zakaj? Ker sem bila radaa v družbi majhnih otrok in ker sem se kmalu naučila, da je to odgovor, ki ga odrasli radi slišijo. O, zdravnica! Kako dobra izbira!" 

A se je njeno življenje obrnilo v drugo smer. Bila je že odvetnica, podpredsednica upravnega odbora bolnišnice in direktorica neprofitne organizacije, ki pomaga mladim do pomembnih karier. Bila je temnopolta študentka iz delavskega razreda na večinoma belski fakulteti. Postala je žena, mama in tudi - prva dama ZDA. In kako je opravljati tako funkcijo?

"Če ste prva dama, se vam Amerika kaže v svojih skrajnostih. Udeleževala sem se akcij zbiranj finančnih sredstev v zasebnih domovih, ki so bili bolj podobni umetnostnim muzejem, bila sem v hišah, v katerih imajo lastniki kadi iz dragih kamnov. Obiskovala sem družine, ki so izgubile vse v orkanu Katrina ter ki so bile v solzah in hvaležne, ker so imele delujoč hladilnik ter štedilnik. Srečevala sem ljudi, ki se mi zdijo plitvi in hinavski, ter druge - učitelje in zakonce vojaških oseb in številne druge -, katerih zanos je tako globok in močen, da je neverjetno. Spoznala sem tudi otroke - številne, po vsem svetu -, ki me nasmejejo do solz in navdajo z upanjem ter ki jim na srečo uspe pozabiti na moj naziv, ko začnemo riti po zemlji na vrtu"

Michelle Obama podrobno opisuje svojo življenjsko pot in odraščanje, njene besede se berejo tekoče, zaradi opisov okolice, v kateri je živela, pa si bralec zlahka naslika prizorišče. Prav tako se z njenim opisom prehoda v najstništvo lahko poistoveti mariskatera ženska:

"Kamor koli sem pogledala, so se telesa spreminjala. Fantje iz šole so nenadoma postali veliki kot moški in nerodni, njihova energija je bila nemirna in njihovi glasovi globoki. Nekatere izmed mojih prijateljic pa so medtem postale takšne, kot bi bile stare osemnajst let, hodile so naokrog v zelo kratkih hlačah in majicah brez rokavov in samozavestnimi obrazi, kot da vedo za nekakšno skrivnost, kot da živijo na drugi ravni, medtem ko druge negotove in rahlo osuple čakamo na svoj poziv v svet odraslih, podobne žrebetom na nedoraslih nogah in tako mlade, da tega ne bi mogla popraviti še tako velika količina sijaja za ustnice. Kot veliko deklet sem se že zgodaj zavedala bremen, povezanih s svojim telesom, precej preden sem sploh začela postajati podobna ženski. Po soseski sem se po novem gibala bolj samostojno, saj sem bila manj vezana na starše. Hodila sem na avtobus in se vozila na poznopopoldanski plesni tečaj na Mayfairovi akademiji na 79. Streetu, kjer sem se učila džez baleta in akrobatskega plesa. Včasih sem odšla po opravkih za mamo. Z novo svobodo je bila povezana nova ranljivost. Naučila sem se gledati naravnost predse vsakič, ko sem šla mimo skupine moških, zbranih na uličnem vogalu, in paziti, da ne bi opazila njihovih pogledov, ki so se sprehajali po mojih prsih in nogah. Naučila sem se, katere ulice v naši soseski veljajo za nevarnejše od drugih. Vedela sem, da se ponoči nikoli ne smem sprehajati sama."

Michelle se je pred kratkim mudila na evropski turneji, na kateri je predstavljala svojo biografijo. Na YouTubu je mogoče najti posnetke, na katerih s svojimi besedami opiše, zakaj se je lotila knjige in kako jo sama doživlja.

Knjiga Michelle Obama: moja zgodba nas popelje v skromne ameriške domove in v plesne dvorane Buckinghamske palače, nas vodi prek trenutkov pretresljive žalosti in silne žilavosti ter nas uvede globoko v dušo pionirskega zgodovinskega lika – prve temnopolte prve dame Amerike, ki si prizadeva živeti brez pretvarjanja in skuša usmerjati osebno moč in glas v službo višjim ciljem. S tem ko odkrito in pogumno pripoveduje svojo zgodbo, nas tudi druge postavlja pred preizkušnjo: kdo smo in kaj bi radi postali?

O knjigi

Knjiga je prevedena v več kot 43 jezikov, od izida (november 2018) pa so prodali že več kot 10 milijonov izvodov; verjetno najbolj pričakovana biografija leta 2018 je tako že postala tudi najbolj prodajana biografija vseh časov.

O avtorici

Michelle Robinson Obama je služila kot prva dama Združenih držav Amerike med letoma 2009 in 2017. Diplomiranka Univerze Princeton in harvardske pravne fakultete je začela kariero kot odvetnica pri čikaški odvetniški pisarni Sidley & Austin, kjer je spoznala bodočega moža Baracka Obamo. Pozneje je delala v uradu čikaškega župana, na Univerzi Čikago in na Kliničnem centru univerze v Čikagu. Michelle Obama je poleg tega ustanovila čikaško podružnico organizacije Public Allies, ki pripravlja mlade na kariero v javni upravi.Michelle in Barack Obama trenutno živita v Washingtonu. Imata dve hčerki, Malio in Sasho.

To zanimivo in poučno knjigo o osebi, ki jo marsikdo občuduje, lahko naročite na tej povezavi: