Že ves dan se pripravlja. Vroče in soparno je, v zraku je čutiti napetost, ljudje, oblečeni tako sproščeno, kot bi bili nekje v obmorskem kraju, iščemo zatočišče v senci ob hladni pijači in povsod tam, kjer so prostori prijetno (o)hlajeni, oziramo se v nebo in iščemo oblake, ki bi naš korak vsaj za kratek čas naredili bolj prijeten.

Oblakov pa ni, tudi nič ne kaže, da bi se pokazali, čeprav vremenska napoved že nekaj časa in še vedno obljublja tako težko pričakovani dež. Le čakamo lahko in upamo, da se uresniči.

Vse dokler se daleč stran ne zasliši prvo plaho grmenje in se sonce sem in tja že skrije za megleno kopreno, prvi mali oblaki pa začenjajo prekrivati sinje modro nebo; seveda smo vsi veseli vedno novih, se pa vseeno čudimo, od kod prihajajo kar naenkrat. Rahel vetrič se spreminja v močnejši veter s sunki in da se približuje huda nevihta, postaja vse bolj gotovo. Še malo ...

In potem se, spet na hitro, stemni, malo zaradi večera, veliko pa predvsem zaradi temnih oblakov, ki so se pripodili od kdo ve kod. Plaho in komaj vidno se prvič zabliska, pa vseeno dovolj močno, da ljudje, prej počasni in lenobni, ob vse svetlejših in daljših strelah, pa vedno vse bližjem in močnejšem grmenju, v hipu postanejo polni energije in začnejo živahno begati sem in tja.

... in se vsuuuje! Nenadoma in brez posebnega opozorila! Pa ne nežne kapljice, ki bi le blago osvežile vse, ki so dežnike pustili ali pozabili doma, ampak težke, debele kaplje, ki so komaj čakale, da se bodo lahko z največjo močjo usule na vroča in suha tla travnikov in cest, dreves in hiš. Kakšna moč, kakšno sproščanje energije, saj se zdi, da je hkrati z dežjem začelo padati tudi neko skrito breme z naših ramen! In na koncu olajšanje.

Seveda dež vsak doživlja po svoje. Nekdo s strahom za spuščenimi žaluzijami, drug z radovednim opazovanjem na udobnem kavču in tretji, poln nove energije. Prav tako kot tudi spremembe, ki nas doletijo in presenetijo v življenju ali pa se po dolgem premišljevanju in odločanju ''bi ali (raje) ne bi'' zanje odločimo sami. In tako kot dež prinese sprostitev in novo energijo, prinaša sprostitev in novo energijo tudi vsaka sprememba. Pa kakršna koli že.

Liza - 31/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 31/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.