Živimo na planetu z omejenimi viri, zato moramo pri potrošnji ubrati nov, učinkovitejši pristop, ki rabljene in odvečne stvari ne obravnava kot odpadke, temveč kot priložnost.

Organizatorji Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov so se zato odločili, da letos posebno pozornost posvetijo ponovni uporabi, saj predstavlja velik potencial za okolje in družbo.

Evropska unija si z različnimi ukrepi že vrsto let prizadeva spodbujati preprečevanje nastajanja odpadkov. Ena najbolj prepoznavnih in uglednih akcij na tem področju je Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO), ki danes z več kot 25 000 ukrepi v 28 državah razvija tudi eno izmed največjih omrežij javnih in zasebnih akterjev na področju preprečevanja odpadkov.

V tednu, ki bo letos potekal med 18. in 26. novembrom, bodo potekale aktivnosti, katerih cilj je spodbuditi razpravo o učinkoviti rabi virov in krožnem gospodarstvu ter promovirati trajnostno naravnane prakse.

Ponovna uporaba - dajmo stvarem novo življenje!

V Sloveniji pri preprečevanju nastajanja odpadkov dosegamo vedno boljše rezultate, kljub temu pa zadnji podatki še vedno kažejo, da v povprečju vsak od nas zavrže več kot deset kilogramov še uporabnih stvari na leto. Ker živimo na planetu z omejenimi viri, je nujno, da pri potrošnji izdelkov uberemo nov pristop in preidemo iz ustaljenega linearnega modela, ki temelji na logiki kupi, uporabi in zavrzi, na učinkovitejši, krožni model, ki je v svoji naravi obnovitven in omogoča bolj trajnostno rabo izdelkov in varovanje naravnih virov.

V okviru akcije ETZO, kjer vsako leto nastajajo pobude za nove načine promocije zmanjševanja odpadkov, letos posebno pozornost namenjajo temi ponovne uporabe. Ta spodbuja, da na rabljene ali odvečne predmete ne gledamo kot na odpadke, pač pa priložnost, da lahko predmet v enaki obliki uporabi nekdo drug ali pa jim z manjšimi posegi omogočimo novo življenje. Poleg očitnega pozitivnega vpliva na okolje prinaša ponovna uporaba tudi številne prednosti za družbo, saj spodbuja medsebojno povezovanje in prenašanje rokodelskih znanj ter popravil. Obenem omogoča ohranjanje tradicionalnih obrti kot so čevljarstvo, mizarstvo in šiviljstvo ter družbo vabi k spoštovanju izdelkov in truda, ki stoji za njimi.

Premisli, predelaj, ponovno uporabi

Česar ne potrebujemo več, ni odpadek, pač pa priložnost, da predmet v enaki obliki uporabi nekdo drug ali pa z manjšimi posegi dobi drugo življenje. Ko na primer zavržemo obleko, ki smo se je naveličali, zavržemo tudi vse vire in energijo, ki je bila zanjo uporabljena, in proizvajamo nove odpadke.

Ponovna uporaba ni samo enkratno dejanje, temveč je odnos do stvari, miselnost in življenjska filozofija, ki jo lahko udejanjimo s tremi preprostimi koraki:

Premislite – že med nakupovanjem premislite, ali izdelek resnično potrebujete in ali lahko kupite tak izdelek, ki ga boste uporabili večkrat.

Predelajte – preden izdelek zavržete, razmislite, ali ga lahko kako drugače uporabite, ga popravite ali mu z manjšimi posegi spremenite namembnost.

Ponovno uporabite – uporabljajte izdelke za večkratno uporabo, kupujte rabljene in predelane izdelke.

Cilj letošnjega Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je spodbuditi odgovornejšo in trajnostno naravnano potrošnjo in ljudem pokazati, kako preprosto je vdihniti novo življenje izdelkom, za katere smo menili, da so postali neuporabni, in najti vrednost tudi v starih stvareh.

Slovenija pod koordinatorstvom Zbornice komunalnega gospodarstva pri ozaveščanju vedno bolj uspešna

Koordinatorstvo Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je v Sloveniji leta 2015 prevzela Zbornica komunalnega gospodarstva.  V zadnjih dveh letih se je število prijavljenih akcij močno povečalo. Samo v lanskem letu je po vsej Sloveniji potekalo več kot 61 ozaveščevalnih akcij.

V lanskem letu se je Slovenija tudi prvič uvrstila med finaliste nagrad Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki nagrajuje najbolj odmevne in učinkovite pristope na področju ozaveščanja o zmanjševanju količine odpadkov. Zaradi svoje inovativnosti in izjemnih uspehov se je na to mesto uvrstila pobuda Skupaj za boljšo družbo, ki pod okriljem Zbornice komunalnega gospodarstva združuje večino slovenskih komunalnih podjetjih. Uvrstitev pobude med finaliste predstavlja velik uspeh za Slovenijo in potrditev, da so njena prizadevanja za zmanjševanje količine odpadkov in trajnostno naravnanega vedenja učinkovita.

Evropskemu tednu zmanjševanja odpadkov se lahko pridružite vsi - nevladne organizacije, šole, bolnišnice, kulturne ustanove, zavodi, društva, podjetja in posamezniki. Kako? Tako, da v tednu organizirate aktivnost, ki bo prebivalce ozaveščala o tem, kako lahko na preprost način poskrbimo, da odvečni predmeti ne končajo med odpadki pač pa zaživijo novo življenje in tako aktivno pripomoremo k zmanjšanju števila odpadkov.

Svojo akcijo lahko prijavite do 10. novembra 2017 na spletni strani Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov. Več informacij o postopkih prijave najdete na spletni strani Zbornice komunalnega gospodarstva.Vse prijavljene akcije se bodo potegovale za nagrado European Week of Waste Reduction Awards, ki jo Evropska komisija podeljuje za najbolj inovativne pristope na področju preprečevanja odpadkov.