Po kulinaričnem festivalu Taste of Britain Curry Festival, ki je lani doživel velik uspeh, je pretekli teden v Ljubljani spet dišalo po kariju.

Dogodek, ki najboljši britanski kari predstavlja po vsem svetu, je v zadnjem desetletju potekal že v Indiji, Bangladešu, Maleziji in na Bližnjem vzhodu, v Ljubljani pa ga je britanska revija Curry Life Magazin organizirala že drugič. Festival je v Ljubljano pripeljal tudi dvanajst britanskih razstavljavcev etnične hrane, ki so tako dobili priložnost za srečanje s potencialnimi kupci, distributerji, veletrgovci in prodajalci na drobno ter lastniki restavracij iz Slovenije in tudi iz osmih držav regije.

Odprti del festivala, ki je tudi letos potekal v ljubljanskem Hotelu Park, je ponovno privabil številne ljubitelje karija, med njimi tudi iz Italije, Avstrije in Hrvaške. Ekipa sedmih britanskih vrhunskih kuharjev, mojstrov karija, je na festivalu predstavila 50 različnih karijevih specialitet (kot so tikka masala, jalfrezi in balti), obiskovalci pa so imeli edinstveno priložnost za okušanje ekskluzivnega izbora britanskih jedi s karijem.

Kari je danes ena od najbolj priljubljenih jedi v Veliki Britaniji, v njej pa uživa na milijone ljudi po vsej državi. Industrija karija se je v Veliki Britaniji začela med imigranti iz Bangladeša, ki so se na Otok preselili v petdesetih letih 20. stoletja in tam odprli restavracije z indijsko in bangladeško hrano. Čeprav kari Izvira iz Indije, so bili prav Bangladeševci tisti, ki so jed postavili na globalni zemljevid. V Veliki Britaniji je danes opribližno 12.500 indijskih in bangladeških restavracij ter z njimi povezanih podjetij, ki zaposlujejo približno 100.000 ljudi.

Ena od glavnih kari jedi je chicken tikka masala, ki velja za tradicionalno britansko jed, hkrati pa je tudi najpopularnejša jed v indijskih in bangladeških restavracijah po Veliki Britaniji. Sicer pa je beseda kari indijski izraz za močno začinjeno mesno, ribjo ali zelenjavno jed v omaki, ki se postreže z rižem ali nekvašenim kruhom. V indijski kuhinji ne boste našli zapisanih natančnih tradicionalnih receptov, saj za pripravo karija nimajo natančnih pravil.

Vsaka gospodinja zmeša svojo začimbno mešanico za vsak obrok posebej. Razmerje med posameznimi začimbami se od mešanice do mešanice razlikuje, začimbne mešanice pa večinoma vsebujejo poper, piment, papriko, klinčke, koriander, kardamom, cimet, kajenski poper, muškatni cvet in kurkumo, ki mu daje značilno barvo.

Britanski kari s piščancem

(British Chicken Tikka Masala)

kari

Sestavine za 4 osebe:

• 500 g na koščke narezanega fileja piščančjih prsi

Za marinado

• 5 g česnove paste

• 5 g ingverjeve paste

• sol

• 3 g garam masale v prahu

• 2 g kurkume v prahu

• 2 g orientalske kumine v prahu

• 2 g koriandra v prahu

• sok 1 limone

• 1 žlička metine omake

• 80 g čvrstega jogurta

• 5 g gorčičnega olja

Za omako tika massala

• 50 g sredice tamarinde (vakuumsko pakirano)

• 100 g olupljenega paradižnika

• 5 g česnove paste

• 5 g ingverjeve paste

• 70 g sesekljane čebule

• sol

• 15 ml smetane

• 10 g zmletih mandljev

• 10 g sladkorja

• 1 g kurkume v prahu

• 3 g orientalske kumine v prahu

• 2 g koriandra v prahu

• 10 g sesekljanega svežega koriandra

• 20 g masla

Priprava

Koščke piščanca dobro zmešajte z začimbami za marinado in jih marinirajte 2 uri. Preložite jih v pekač in jih v pečici, ogreti na 200 stopinj, pecite od 15 do 20 minut. Za tika masala omako v ponvi segrejte maslo. Dodajte česnovo in ingverjevo pasto ter pražite, da zlato porjavita. Dodajte čebulo in sol ter pražite, da čebula rahlo porjavi. Nato dodajte začimbe v prahu in olupljen paradižnik ter pokuhajte. Vmešajte tamarindo, sladkor, mandlje in kuhajte še od 4 do 5 minut. Omaki dodajte piščančje meso in kuhajte od 4 do 5 minut, da se pregreje. Na koncu vmešajte še smetano in svež koriander. Vroč kari postrezite z rižem.

Lisa - 10/2013

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 10/2013

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.