Društvo za zaščito živali Ljubljana je 20. obletnico obeležilo s predavanjem

Društvo za zaščito živali Ljubljana je v ponedeljek, 18. 2. 2019, praznovalo 20. obletnico svoje ustanovitve. Ob tej priložnosti so organizirali predavanje, v katerem so povzeli nekaj izkušenj iz dveh desetletij delovanja, objavili pa so tudi prenovljeno spletno stran.

Društvo je svojo pot začelo z pomočjo posameznim živalim, skozi leta pa se je situacija glede zavetišč v Sloveniji bolje uredila. Društvo se je tako lahko preusmerilo v preventivno delovanje, osveščanje in izobraževanje, saj je prepoznalo, da lahko tako najbolje pomaga največ živalim, je v predavanju Razumem, da lahko pomagam povedala Alja Willenpart, prostovoljka in kinološka inštruktorica v društveni pasji šoli.

Danes se na društvo obračajo ljudje, ki želijo pomagati, pri tem pa so ključne prave informacije. Najdejo na primer mladiča divje živali in menijo, da je zapuščen, v resnici pa je njegova mama blizu in se morajo ljudje umakniti, da se bo lahko vrnila k njemu. Včasih lahko živalim pomagamo tako, da se čemu odpovemo, na primer izdelkom, ki so bili testirani na živalih, turističnim atrakcijam, ki uporabljajo divje živali v ujetništvu, jajcem iz baterijske reje ali pa opremi, ki živalim povzroča strah ter bolečino.

Društvo skozi svoje dejavnosti informira javnost o ozadju izdelkov in storitev, ki so povezane z živalmi, ter svetuje boljše alternative.

Če želimo pomagati, je najbolje začeti kar doma − pri svojih živalih in v svojem lokalnem okolju. Tudi na področju hišnih ljubljenčkov je znanje in razumevanje ključnega pomena. Predavateljica je predstavila nekaj primerov napačnega razumevanja telesne govorice psov. Ti običajno s številnimi znaki kažejo svoje nelagodje. Če jih ne upoštevamo in se situacija stopnjuje, se lahko zatečejo k ugrizu. Pes je takrat pogosto označen za agresivnega in se mu lastniki odpovejo, pride lahko tudi do evtanazije.

V vsakem od primerov, s katerimi se društvo pogosto srečuje, se za ključno izkaže prav znanje, tako o živalski vrsti in njenih potrebah kot tudi o posamezni živali. Da bo to znanje še bolj dostopno, je društvo predstavilo tudi prenovljeno spletno stran www.dzzz.si, kjer najdemo koristne informacije in odgovore na pogosta vprašanja glede živali in njihove zaščite.