7. aprila 1915 – 17. julija 1959

Otroštvo

Afroameričanka Billie se je rodila kot Eleanora Fagan v mestu Filadelfija (ZDA) kot hčerka 18-letne Sarah Julie Sadie Fagan in mladega džezovskega kitarista Clarenca Holidaya. Clarence se ni brigal za hčerko in se je raje posvečal svoji karieri, Sarah in Billie pa so njeni starši vrgli iz hiše, tako da sta živeli v Baltimoru pri Clarenceovi teti.

Billie HolidayBillie je imela težko otroštvo. Pogosto je pomagala mami pri prodaji hrane in pijače na vlaku. V šolo ni veliko hodila, in ker ni izpolnjevala šolskih obveznosti, je bila pri devetih letih privedena pred sodnika za mladoletne. Po devetih mesecih v mladinskem domu se je pridružila mami, ki je odprla majhno restavracijo, in ji pomagala. Pri desetih letih je Billie povedala, da jo je nekdo posilil, vendar ji ni nihče verjel.

Pri 11 letih jo je poskusil posiliti sosed, vendar se je Billie upirala, napadalec pa je bil aretiran. Kot varovana priča na sodišču je ponovno morala v mladinski dom. Ko je po nekaj mesecih zapustila mladinski dom, je dokončno zapustila tudi šolo. Pri 14 letih sta se z mamo preselili v Harlem, New York, ter se obe zaposlili v javni hiši kot prostitutki. Pri policijski raciji sta bili obe aretirani in za nekaj časa poslani na 'hladno'. Po prihodu iz zapora je začela peti v nočnih klubih Harlema.

Vzpon med džezovske zvezde

Spremenila si je ime, umetniško ime je vzela po Billie Dove, igralki, ki jo je občudovala, priimek pa po svojem očetu. Pri 17 letih je bila že toliko znana, da se je lahko zaposlila v takrat zelo priljubljenem klubu. Pri 18 letih je spoznala producenta Johna Hammonda, ki ji je omogočil snemanje plošče z (belim) klarinetistom Bennyjem Goodmanom.

Začela je sodelovati tudi z drugimi džezovskimi glasbeniki, zapela je tudi v filmu Simfonija v črnem (1935) skupaj z Dukom Ellingtonom. V tistem času sta jo zelo prizadeli rasna segregacija in nestrpnost, ki se ji je zgodila tudi na odru. V protest je na odru imela v laseh belo gardenijo, ki je postala njen zaščitni znak, in si nadela vzdevek Lady Day.

Leta 1938 je postala prva temnopolta ženska, ki je sodelovala z 'belim' džezovskim orkestrom. Delala je s številnimi džezovskimi glasbeniki med drugimi tudi z Lesterjem Youngom, Countom Basiejem in Artijem Shawom.

Nemogoče zasebno življenje

Navkljub slavi in denarju je bilo njeno zasebno življenje v popolnem razsulu. Marihuano je kadila od otroštva, ves čas je veliko pila, najbolj pa ji je škodoval heroin. Zaradi posedovanja droge je bila večkrat aretirana ter imela številne sodne procese.

Prav tako so jo privlačili 'slabi' fantje, s katerimi je imela bizarna in nasilna razmerja. Pogosto je bil njen fant tudi njen prodajalec droge. Leta 1941 se je poročila z Jimmyjem Monroejem, ločila sta se šest let pozneje. V javnosti se je tudi razglasila za biseksualko. Zaradi načetega zdravja se ji je z leti poslabšal glas, a je še vedno ostal prepoznaven.

Vokal in stil

Billie, dama z otožnimi očmi, je z neposredno čustveno in iskreno interpretacijo zapustila neizbrisen pečat v svetu glasbe. Imela je zelo poseben, skoraj instrumentalni način petja. Njeno interpretiranje pesmi je bilo edino, kar jo je držalo pokonci. Njene pesmi so melanholično žalostne, strastne in ljubezenske.

V sebi je imela prirojen glamur in eleganco. Njen vokal in stil sta odprla novo pot tempu džeza. Nekaj pesmi je napisala tudi sama. Njena izvedba pesmi, kot so God Bless the Child (njena pesem), Gershwinova I Love You Porgy (Gershwin), Fine and Mellow, Strange Friut so klasike džeza.

Smrt

Leta 1959 je bila zaradi ciroze jeter prepeljana v bolnišnico. Čeprav je bila na smrtni postelji, jo je policija aretirala v bolnišnici (imeli so nalog za privedbo k sodniku) in pred sobo postavila stražo. Billie je umrla dva dni pozneje, v 44. letu starosti. Pokopana je na pokopališču Saint Raymond's Cemetery v New Yorku.

Njeni najbolj slavni citati:
  • "Včasih je slabše dobiti dvoboj kot izgubiti."
  • "Ne grozi mi z ljubeznijo, srček, pojdiva se raje samo sprehajat v dežju."
  • "Nikoli nisem prizadela drugega kot sebe, in to je samo moja stvar in od nobenega drugega."
Lisa - 14/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 14/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.