Anais se je rodila v Parizu, staršema umetnikoma, ki sta prihajala s Kube. Po ločitvi staršev se je z mamo in dvema bratoma najprej preselila v Barcelono in pozneje v New York. Že v otroštvu je začela pisati svoj dnevnik spominov.

Komaj 16-letna je zapustila šolo in postala slikarski in foto model. Pri 20 letih se je poročila z bankirjem in umetnikom Hugom Parkerjem Guilerjem, s katerim sta se preselila v Pariz. V francoski prestolnici je živela boemsko življenje in čeprav poročena, je imela vrsto ljubimcev, med njimi je bil tudi slavni pisatelj Henry Miller.

Od 11. leta starosti pa do svoje smrti je vneto pisala (največ je objavila v časopisih) kratke novele, kritike, eseje in kratke zgodbe z erotično vsebino. Večina njenih najbolj znanih del, vključno z deloma Venerina delta in Ptičke, je bila natisnjena in izdana posmrtno. Čeprav je vseskozi pisala, je bila dolga leta slabo poznana, vse dokler ni začela poučevati na številnih ameriških univerzah in postala ikona feministk.

Pri 52 letih se je še drugič poročila (od prvega moža se ni ločila) s šestnajst let mlajšim Rupertom Polom. Oba moža nista vedela drug za drugega in sta se prvič srečala po njeni smrti. Umrla je v Los Angelesu po triletnem boju z rakom. Njene posmrtne ostanke pa so raztresli po kalifornijskem zalivu Santa Monica.

Zanimivosti
  • Njeno polno ime je Angela Anaïs Juana Antolina Rosa Edelmira Nin y Culmell.
  • Pri njenem ustvarjanju ji je zelo pomagal psihiater Otto Rank, saj jo je naučil pridobljene občutke izražati v svojih delih.
  • Bila je ena izmed prvih žensk, ki ji je uspelo razviti celovito erotično pisanje. Je tudi ena najbolj znanih ženskih avtoric, ki je opisovala erotiko.
  • Več o Anais Nin www.anaisnin.com
Lisa - 8/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 8/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.