5. aprila 1908 – 6. oktobra 1989

Bette se je rodila v mestu Lowell, Massachusetts (ZDA). Mama in oče sta se ločila pri dekličinih desetih letih. S sestro sta živeli pri mami in navkljub pomanjkanju denarja sta bili poslani v odličen dekliški internat.

Po končani šoli so se preselile v New York, kjer je Bette začela študirati igro. Pri 21 letih se je prvič pojavila na Broadwayu. Preboj v filmski svet ji je uspel leta 1932. Uveljavila se je kot igralka, ki se ni otepala niti tistih manj simpatičnih likov in vlog. Bila je cenjena kot igralka, ki je sposobna odigrati celo vrsto težavnih vlog in s tem je vsem igralkam postavila nove standarde. Rada se je prepirala tudi s producenti in režiserji in bila znana kot težavna.

Igrala je v filmih najrazličnejših žanrov, od kriminalk do zgodovinskih filmov, občasno pa tudi v komedijah. Njeni najbolj znani filmi: Jezebel, Kaj se je zgodilo z Baby Jane in Smrt ob Nilu. V štiridesetih letih je bila najbolje plačana ženska v ZDA. Njena kariera je bila polna vzponov in padcev, za kar je sama krivila zasebno življenje.

Štirikrat je bila poročena, enkrat je ovdovela in se trikrat ločila. Iz tretjega zakona je imela hčer, dva otroka pa je posvojila. Bette je bila prva ženska predsednica Ameriške filmske akademije (AMPAS), prva igralka z 10 nominacijami za oskarja (prejela je dve za glavno žensko vlogo) in prva ženska, ki je dobila oskarja za življenjsko delo.

Umrla je zaradi raka na dojkah, stara 80 let, v kraju Neuilly-sur-Seine v Franciji. Pokopana je v Hollywoodu. Na njenem nagrobniku piše: She did it the hard way – Šla je po težji poti

Zanimivosti
  • Njena Vzdevka: 'The Queen of Hollywood' (kraljica Hollywooda) in 'The First Lady of the American Screen' (Prva dama ekrana)
  • Rekla je: "Ključ življenja je sprejemanje izzivov. Ko s tem prenehamo, smo mrtvi."
  • V svoji karieri je zaigrala v več kot sto filmskih, gledaliških in televizijskih vlogah.

Več na www.bettedavis.com.

Lisa - 14/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 14/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.