18. januar 1904 – 29. november 1986

Otroštvo

Cary Grant se je rodil kot Archibald Alexander Leach v angleškem mestu Bristol. Njegova mama je zaradi mrtvorojenega drugega otroka zapadla v hudo depresijo ter končala v psihiatrični bolnišnici. Njegov oče se je ponovno poročil pri Grantovih desetih letih ter fantka zapustil. Kdo je skrbel za malega fanta, je malo znano (najverjetneje sorodniki).

cary grant, otrok

Pri 16 letih je zapustil šolo ter se priključil potujoči cirkuško-gledališki skupini, kjer se je vsestransko naučil obrti. S skupino artistov je odšel za dve leti na turnejo po ZDA. Grant se je odločil ostati v Ameriki, kjer je poskušal uspeti tako v gledališkem (Broadway) kot filmskem svetu (Hollywood).

Mlada leta

Čeprav je eno izmed prvih filmskih vlog odigral ob boku Marlene Dietrich so mu slavo in prepoznavnost prinesle vloge ob igralki Mae West (She Done Him Wrong, I'm No Angel 1933). V drugi polovici tridesetih let prejšnjega stoletja je odkril svoj komedijantski talent ter blestel v vrsti lahkih romantičnih komedij (The Awful Truth, Holiday, The Philadelphia Story, Bringing Up Baby). Grant je postal državljan ZDA leta 1942, takrat si je uradno spremenil tudi ime in postal Cary Grant. Na začetku svoje filmske poti je nastopal kot Archie Leach.

Srednja leta

Leta 1941 se je začelo njegovo sodelovanje z Alfredom Hitchcockom v filmu Suspicion. Pozneje je sodeloval še v treh Hitchcockovih klasikah – Notorious (1946), To Catch a Thief (1955), North by Northwest (1959).

grant, hitchcock

Sredi petdesetih let prejšnjega stoletja je ustanovil producentsko podjetje Granart Productions ter bil producent filmov, v katerih je tudi igral (Operation Petticoat (1959), Indiscreet (1958), That Touch of Mink).

Zrela leta

Leta 1966 se je na začudenje številnih pri 62 letih upokojil ter se posvetil (po njegovih besedah) vzgoji hčerke. Čeprav so ga vabili in mu ponujali vloge (tudi Hitchcock), je ostal pri svojem upokojenskem statusu. V pokoju je tudi sedel v nadzornem odboru kozmetičnega velikana Faberge (danes Lever Fabergé) ter aktivno sodeloval pri razvoju podjetja. Umrl je zaradi možganske kapi, star 82 let, v mestu Davenport, Iowa (ZDA).

Petkrat v zakon

Grant se je poročil kar petkrat, imel je veliko število ljubic, veliko pa je bilo tudi govoric, da ima v bistvu raje moške oz. da je biseksualec. Posebno pozornost je vzbujalo njegove tesno prijateljstvo z igralcem Randolphom Scottom, s katerim je s premori živel v skupnem gospodinjstvu kar 12 let. Grant je vse to kot 'pravi' moški kategorično zanikal.

 • Prvič se je poročil z igralko Virginio Cherrill leta 1934. Ločila sta se dobro leto dni pozneje, eden izmed razlogov naj bi bilo tudi njegova nasilnost.
 • Drugič se je poročil leta 1942 z Barbaro Hutton, ki je veljala za najbogatejšo žensko na svetu. Mediji so ju poimenovali 'Cash and Cary'. Ob ločitvi leta 1945 je Grant odločno zavrnil 'pripadajoči' mu ženin denar in njeno bogastvo.
 • Leta 1949 je vzel igralko in pisateljico Betsy Drake. Skupaj sta ostala do leta 1962.
 • Četrtič se je poročil z igralko Dyan Cannon, s katero je imel edinega otroka Jennifer Grant. Ločila sta se tri leta pozneje.
 • Zadnjič se je poročil leta 1981 z Angležinjo (tiskovno predstavnico hotelske verige) Barbaro Harris, ki je bila kar 47 let mlajša. Skupaj sta ostala do njegove smrti.

Politični nazori

Grant je bil zasebno zagrizen republikanec, čeprav je velikokrat zastavil svojo besedo za 'drugo stran'. Hollywoodskemu izgonu 'komunistov' v petdesetih letih prejšnjega stoletja je javno nasprotoval, še posebej ga je razburil izgon iz ZDA največjega med največjimi (sicer dobrega prijatelja) Charlieja Chaplina.

Leta 1958 je na ogorčenje vseh počitnikoval v tedanji Sovjetski zvezi. Prav tako je prijateljeval z družino Kennedy. Po umoru JFK-ja se je kot eden redkih republikancev zavzel za omejitev posedovanja orožja. Bil je tudi dober prijatelj igralca in republikanca Ronalda Reagana in ga podpiral pri boju za Belo hišo.

Nekaj zanimivosti o Caryju:
 • Dvakrat je bil nominiran za oskarja za najboljšega igralca, a se mu je izmuznil. Častnega oskarja za življenjske dosežke so mu podelili leta 1970.
 • Zahvaljujoč svoji karizmatičnosti – glasu in stasu – je postal simbol za olikanega, šarmantnega, a tudi zelo možatega protagonista hollywoodskih filmov.
 • Ob koncu 50 let se je Grant začel zdraviti za depresijo s halucinogenimi drogami – LSD (takrat so bile še legalne) na kliniki v Kaliforniji. LSD je vzel več kot 60-krat in čeprav se to danes sliši malo čudno, mu je droga pomagala najti notranji mir in boljše duševno zdravje.
 • Njegovi soigralci so bili: Katharine Hepburn, Ingrid Bergman, James Stewart, Deborah Kerr, Audrey Hepburn, Grace Kelly, Doris Day, Claude Rains, Ginger Rogers, Frank Sinatra, Rosalind Russell, Ralph Bellamy in Douglas Fairbanks.
 • Alfred Hitchcock je nekoč dejal, da je Grant edini igralec, ki ga je ljubil oz. oboževal v svojem življenju.
 • Nikoli ampak zares nikoli ni v filmih zaigral negativca. V Hitchcockovem filmu Suspicion bi moral biti konec drugačen, vendar filmski studio tega ni dopustil (na ogorčenje Hitchcocka), saj ni hotel omadeževati imena kralja lahkotnih komedij.
 • Filmski scenarij prvega Jamesa Bonda (Dr. No 1962) je bil pisal njemu na kožo, saj je bil prva izbira za Bonda. Vlogo je zavrnil, saj bi moral podpisati pogodbo za več filmov hkrati, sam pa se je bolj nagibal k upokojitvi.
 • Če je le bilo možno, se je vsak dan sončil 30 minut za lepši, bolj zdrav videz, kot je sam povedal.
 • Bil je tesen prijatelj švedske igralke Ingrid Bergman. Ingrid je v Hollywoodu zapustila moža ter majhnega otroka ter se preselila k ljubimcu režiserju Federicu Rosselliniju v Rim. V ZDA je zaradi tega doživela pravi medijski pogrom. Grant se je javno zavzel zanjo in ji stal ob strani. V njenem imenu je tudi prejel oskarja, medtem ko je bila Ingrid v Italiji.
 • Grant je imel psa terierja, ki ga je poimenoval po sebi – Archie Leach.
 • Grant se je sredi petdesetih noro zaljubil v svojo mlado soigralko Sophio Loren. Kot je sam povedal, je bila to ena njegovih najbolj strastnih romanc. Tudi ko sta razmerje prenehala, jo je klical in vabil, čeprav je bila Sophia takrat že v zvezi z režiserjem in bodočim možem Carlom Pontijem.
 • Bil je velik oboževalec kralja rokenrola Elvisa Presleyja in reden obiskovalec njegovih koncertov.
 • Njegova najljubša soigralka je bila bodoča monaška princesa Grace Kelly. Ob njeni tragični smrti leta 1982 (prometna nesreča) je bil na pogrebu videti zelo prizadet.
 • Po izboru ameriškega filmskega inštituta je drugi najboljši igralec vseh časov za Humphreyjem Bogartom.
 • Grant tudi danes ostaja brezčasni hollywoodski zvezdnik in ena od ikon zlate dobe ameriškega filma.
 • Leta 1940 je dal ves zaslužek za film Arzenik in stare čipke ameriškemu vojnemu skladu.
 • Leta 1944 je dal ves zaslužek pri filmu Filadelfijska zgodba britanskemu vojnemu skladu.
Lisa - 3/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 3/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.