22. avgust, 1893 – 7. junij, 1967

Dorothy se je rodila v letni rezidenci družine Rothschild v kraju Long Branch v državi New Jersey, ZDA. Družina je živela na Manhattnu v New Yorku. Njena mama je bila škotskega porekla, oče pa je bil Žid.

Mama je kmalu po rojstvu umrla, oče se je znova poročil, vendar je tudi mačeha kmalu umrla. Hodila je na zasebno dekliško srednjo šolo v New Jerseyju, imenovano Miss Dana's School. Po končani srednji šoli se je začela gibati v literarnih krogih v New Yorku, pisala je pesmi in kratke zgodbe ter delala kot novinarka za časopis The New Yorker. Ustanovila je svojo literarno okroglo mizo v hotelu Algonquin.

Člani skupine so med drugimi bili tudi pisatelji Robert Benchley, Edna Ferber in Robert Sherwood, ustanovitelj časopisa The New Yorker, Harold Ross, igralec Harpo Marx ... Leta 1917 se je poročila z borznim posrednikom Edwinom Pondom Parkerjem, leta 1934 pa z igralcem in scenaristom Alanom Campbellom, s katerim sta napisala številne scenarije za filme, med drugim tudi za film A Star Is Born (leta 1937) ter Hitchcockov film Saboter (1942).

Ker je bila levega političnega prepričanja ter je simpatizirala s komunistično stranko, se je v štiridesetih znašla na črni listi Hollywooda. Scenarijev ni več pisala, je pa ostala priznana in nagrajevana pesnica in pisateljica. Umrla je, stara 73 let, v New Yorku, kjer je tudi pokopana.

Zanimivosti

  • Čeprav so bili doma precej premožni, je Dorothy le daljna sorodnica bankirske družine Rothschild (najbogatejša družina na svetu) ter ni imela z njimi nobenih kontaktov.
  • Hodila je v rimskokatoliško osnovno šolo, čeprav je bil oče judovske, mama pa protestantske vere.
  • Ena njenih najbolj priljubljenih kratkih zgodb je Velika blondinka (Big Blonde), njen stil pisanja pa humorni sarkazem – satira.

Več na www.dorothyparker.com.

Lisa - 34/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 34/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.