8. maj 1910 – 28. maj 1981

Mary se je rodila kot Mary Elfrieda Scruggs v afro-ameriški družini z enajstimi otroki. Odraščala je v bližini mesta Pittsburgh. Že kot zelo majhno jo je mama naučila igrati klavir, svoj prvi javni nastop je imela pri sedmih letih.

Že pri 12 letih je igrala v zgodnjem bendu slavnega Duka Ellingtona. Pri 17 letih se je poročila s saksofonistom Johnom Williamsom in se z njim po nekaj letih preselila v Kansas City, kjer sta postala vplivna člana tamkajšnje džez-sving scene. Mary je tudi pisala skladbe in jih aranžirala. Pri 20 letih je na klavirju solo posnela več plošč ter doživela velik uspeh ter postala znana po ZDA.

V svoji karieri je sodelovala, bila mentorica in prijateljica s številnimi priznanimi džez glasbeniki, kot so: Thelonious Monk, Charlie Parker, Miles Davis, Tadd Dameron, Dizzy Gillespie ... Napisala je na stotine skladb ter izdala okoli sto plošč. Leta 1942 se je ločila. Drugič se je poročila s trobentačem Shortyjem Bakerjem, vendar zakon ni trajal dolgo (otrok ni imela).

Med letoma 1952 in 1954 je živela v Angliji. Skladala, snemala in nastopala je praktično do svoje smrti. Med letoma 1977 in 1981 je bila profesorica džez oddelka na univerzi Duke. Umrla je v 71. letu starosti, in sicer zaradi krvnega raka (levkemije) v mestu Durham (Severna Karolina), pokopana pa je v Pittsburghu.

Še nekaj zanimivih

  • V Pittsburghu je kot otrok postala znana pod vzdevkom: Mala piano deklica iz East Libertyja.
  • Njene priljubljene jazz zvrsti so bile: blues, sving, bebop, klasični džez, gospel, free džez ...
  • Nekaj njenih najbolj znanih skladb: Rol em, St Martin De Porres, It Ain't Necessarily So, Hesitation Boogie, Walkin' and Swingin' , Willow Weep For Me ...

Lisa - 19/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 19/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.