13. decembra 1903 – 13. decembra 1986

Ella se je rodila v Norfolku v Virginiji (ZDA), mami Georgiani in očetu Blaku Bakerju. Pri sedmih se je družina preselila v Littleton v Severno Karolino, kjer je obiskovala šolo in pozneje bližnjo univerzo. Po diplomi leta 1927 se je preselila v Harlem, New York, kjer je delala kot novinarka pri afroameriških časopisih.

V tistem času se je poročila s svojo univerzitetno ljubeznijo T. J.-em Robertsom. Ločila sta se leta 1958, otrok nista imela. Za njeno zvezo in poroko je vedel le malokdo. Prav tako se je v tistem času začela politično in socialno udejstvovati, njena borba pa je bila predvsem za večje pravice temnopoltih prebivalcev ZDA.

Delala je za različne organizacije ter pomagala zbirati denar, pridobivala je nove ljudi in se borila za boljši jutri Afroameričanov. Leta 1957 se je preselila v Atlanto in pomagala novi organizaciji kultnega Martina Luthra Kinga. Po desetih letih se je vrnila v New York ter navkljub ne več mladim letom ostala aktivistka vse do svoje smrti leta 1986.

Zasebno je bila zelo skrivnostna oseba, ki za seboj ni pustila nobenih zapiskov, prav tako tudi njeni najtesnejši sodelavci niso vedeli praktično nič o njenem zasebnem življenju. O svojem delu je rekla: To so mogoče samo moje sanje, a vseeno globoko verjamem, da so uresničljive.

Zanimivosti
  • Kot otrok je poslušala svojo babico, ki ji je pripovedovala zgodbe o suženjskih uporih, v katerih je tudi sama sodelovala, saj se je rodila v suženjstvu. Seveda so zgodbe na malo Ello naredile velik vtis in jo spremljale vse življenje.
  • Leta 2009 je bila Ella častno natisnjena na poštni znamki ZDA.
  • Njen vzdevek je bil Fundi, kar v svahiliju pomeni osebo, ki prenaša svoje znanje (učitelj) na naslednje generacije.
Lisa - 51/2013

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 51/2013

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.