18. september 1905–15. april 1990

Greta Garbo se je rodila kot Greta Lovisa Gustafsson v delavski družini v Stockholmu kot najmlajša izmed treh otrok. Pri štirinajstih ji je umrl oče, na katerega je bila zelo navezana. Prvič je nastopila v reklamnem filmu za stockholmsko veleblagovnico Pub, kjer je kot najstnica prodajala klobuke. Dobila je še dve manjši vlogi, nato pa se je vpisala še na slovito Kraljevo igralsko šolo v Stockholmu.

Na akademiji je spoznala režiserja Mauritza Stillerja, ki ji je nadel umetniško ime in ji ponudil prvo večjo filmsko vlogo v filmu Gösta Berlings Saga. Z njegovo pomočjo je odšla v Hollywood in tam takoj navdušila šefa filmskega studia MGM. Kmalu je postala ena od največjih zvezdnic nemega filma. Kot eni od redkih velikih zvezd nemega ji je uspel preboj tudi v svetu zvočnega filma.

Njeni najbolj znani filmi so Romanca (1930), Anna Christie (1930), Ninočka (1939), Camille (1937), Grand Hotel, Queen Christina (1934). Za oskarja je bila nominirana kar štirikrat, prejela pa je le častnega leta 1954. Bila je biseksualka in je imela številna razmerja, poročila se ni nikoli in prav tako ni imela otrok. Po hollywoodski upokojitvi pri petintridesetih leta 1941 se je povsem umaknila iz javnosti in živela sama v razkošnem newyorškem stanovanju vse do smrti. Naravna smrt jo je ujela v New Yorku, ko je bila stara 84 let. Njen pepel so prenesli v rojstni Stockholm, kjer je pokopana.

Zanimivosti
  • Bila je vegetarijanka ter zagovornica nudizma.
  • Imela je globok fatalni, s švedskim naglasom zaznamovani glas.
  • Njeni ljubici sta bili tudi pisateljica Mercedes de Acosta in nepozabna Marlene Dietrich.
  • Razen na začetku kariere je odklanjala vse intervjuje, ni dajala avtogramov, ni obiskovala premier in ni odpisovala pošte.
  • Greta Garbo je bila legendarna igralka, popolna kombinacija neverjetne lepote, modernega duha in neubranljive karizme.