2. maj 1729 – 17. november 1796

Sofija Avgusta Frederika se je rodila kot nemška princesa v Stettinu, Prusija (danes Poljska). Oče bodoče carice je bil visoko rangirani pruski častnik in princ Anhal-Zerbsta Christian August. Njena mama je bila Johanna Holstein-Gottorp, ki je prihajala iz ugledne nemške plemiške družine.

Ruska carica Elizabeta je določila, da jo bo nasledil nečak Peter Ulrich – Peter Fedorovič in želela mu je poiskati nevesto. Izbor je padel na 15-letno Sofijo Fredericko, ki je naredila poseben vtis na Elizabeto. Odšla je v Rusijo, kjer je sprejela rusko pravoslavno vero (tu je dobila ime Katarina Aleksejevna), navkljub nasprotovanju njenega očeta.

Začela se je takoj učiti ruski jezik in študirati pravoslavje. Leta 1745 se je poročila s Petrom III. Peter se je izkazal za popolnoma nezrelega za prestol, odrasel je brez mame, oče pa se ni zmenil zanj. Čas je tratil z otroškimi igricami, sovražil je Rusijo, bil je zaprisežen luteran in občudoval je vse, kar je bilo pruskega. Katarina v zakonu ni bila srečna. Zadovoljstvo je iskala v izobraževanju in v ljubimcih.

Brala je Platona in Voltaira ter študirala vse o državi in ljudstvu. Leta 1754 se ji je rodil sin Pavel, vendar se ne ve točno, kdo je bil njegov oče. Leta 1962 je rodila še Alekseja (po vsej verjetnosti naj bi bil oče Gregorij Orlov). Po smrti Elizabete, leta 1761, je Peter III. zavzel prestol in razočaral vse. Končal je vojno s Prusijo tako, da jim je vrnil zasedena ozemlja.

Zanimivosti
  • Ko je postala carica, je bila država v zelo slabem ekonomskem stanju, a je hitro modernizirala kmetijstvo. Posvetila se je rudarstvu in ustanovila prvo rudarsko šolo. Dovolila je, da je lahko vsak odprl tovarno. Uvedla je popolno modernizacijo države in v nekaj letih Rusijo postavila na noge.
  • V vojnah z otomanskim cesarstvom je dobila celo Ukrajino in Gruzijo. Z Avstrijo in Prusijo si je razdelila Poljsko.
  • Imela je vrsto ljubimcev, čeprav ni bila posebej lepa. Bila pa je šarmantna, pametna, drzna in osebnostno močna.
  • Po njej se je tudi imenovala legendarna beograjska rock skupina Katarina II, pozneje se je preimenovala v Ekatarino Veliko (EKV).
Lisa - 18/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 18/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.