7. avgust 1876 – 15. oktober 1917

Mata Hari se je rodila kot Margaretha Geertruida Zelle v mestu Leeuwarden na Nizozemskem. Njen oče je bil nizozemski poslovnež, mama pa je imela korenine na otoku Java v Indijskem oceanu. Imela je še tri mlajše brate. Oče je bankrotiral, ko je imela Mata Hari 13 let, starša sta se ločila, čez dve leti je mama umrla.

Mata se je pri 18 letih prek ženitvenega oglasa poročila z 20 let starejšim kapitanom Rudolfom MacLeodom ter se z njim preselila v Indonezijo. Rodila sta se jima sin in hčerka (oba je zelo mlada pokopal sifilis). Zakon je bil za Mato Hari popolno razočaranje, saj se je poročila z nezadovoljnim pijancem in ženskarjem. Na začetku 20. stoletja se je preselila v Pariz ter kot Lady Macleod delala kot cirkuška akrobatka na konju.

Leta 1905 je postala eksotična in erotična indijska plesalka pod imenom Mata Hari. S plesom, stasom in karizmo je očarala javnost ter čez noč postala slavna. Čeprav ni slovela po svoji lepoti, je postala uspešna kurtizana, saj je s svojo samozavestjo očarala prav vsakega moškega ter imela razmerja z politiki, visokimi častniki ter drugimi veljaki. Po začetku 1. svetovne vojne je lahko svobodno potovala tako v Francijo kot Nemčijo, saj je bila Nizozemska nevtralna.

Leta 1917 je francoska tajna služba odkrila, da je Mata Hari dvojna vohunka, saj naj bi delala tako za Francoze in Nemce. Na sodišču je bila obtožena vohunstva in obsojena na streljanje. Ob usmrtitvi je bila stara 41 let.

Še nekaj zanimivosti
  • Mata Hari v indonezijskem in malajskem jeziku pomeni sonce, dobesedni prevod pa je oko dneva.
  • Njen erotični nastop je izjemno pomemben v zgodovini pariškega nočnega življenja, saj je dala večji ugled erotičnemu plesu, po katerem Pariz še danes slovi.
  • Največje zasluge za njen današnji kultni status fatalne ženske ima film Mata Hari (1931), v katerem jo je igrala slavna Greta Garbo.
Lisa - 32/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 32/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.