19. maj 1941 – 26. junij 2012

Nora se je rodila kot najstarejša izmed štirih sester v New Yorku, v pisateljski družini judovskega rodu. Po maturi na Beverly Hills High School je študirala književnost na univerzi Wellesley College v Massachusettsu. Po diplomi leta 1962 je pripravništvo opravljala v Beli hiši, v kateri je takrat predsedoval J. F. Kennedy.

Pozneje se je zaposlila kot novinarka pri časopisu New York Post. Uveljavila se je tudi kot pisateljica in scenaristka. Najbolj je postala znana po romantičnih komedijah. Kot scenaristka se je podpisala pod 14 filmov, kot režiserka pod osem, pri desetih filmih pa je bila producentka. Njeni najbolj znani filmi so Silkwood (1983), Ko je Harry srečal Sally... (1989), Romanca v Seattlu (1993), Imaš pošto (1998), Bewitched (2005), Julie in Julia (2009).

Poročila se je trikrat

Prvič s pisateljem Danom Greenburgom, nazadnje pa s scenaristom Nicholasom Pileggijem, s katerim je bila poročena do svoje smrti (25 let). V drugem zakonu z novinarjem Carlom Bernsteinom je rodila dva sina.

Leta 2006 so ji diagnosticirali levkemijo. Umrla je stara 71 let leta 2012, pokopana pa je v New Yorku. Svojo bolezen je zelo dobro skrivala, tako da so bili tudi njeni dobri prijatelji popolnoma šokirani ob novici o njeni smrti.

Zanimivosti

  • Trikrat je bila nominirana za oskarja za najboljši originalni scenarij, in to za filme Silkwood, Ko je Harry srečal Sally... in Romanca v Seattlu.
  • Vse tri Norine sestre so pisateljice in scenaristke.
  • Oče in mama sta bila alkoholika.
  • Več let je bila Nora ena od redkih, ki so vedeli, kdo je 'globoko grlo' v znani politični aferi Watergate. Globoko grlo je bil nekdanji direktor FBI Mark Felt, ki je bil prijatelj njenega drugega moža.
Lisa - 20/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 20/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.