5. marca 1871 – 15. januarja 1919

Rosa se je rodila kot peti otrok v premožni judovski družini (oče je bil trgovec z lesom) v bližini mesta Lublin v takratni carski Rusiji (danes Poljska). Osnovno šolo je obiskovala v Lublinu, gimnazijo pa v Varšavi, kamor se je družina preselila. Že v gimnaziji je postala članica leve politične stranke Proletariat, ki je delovala v ilegali.

Univerzo je obiskovala v Zürichu (Švica), kjer se je posvetila ekonomiji, matematiki, zgodovini, filozofiji in tudi politiki. Tam se je spoznala tudi z drugimi ruskimi in poljskimi socialisti ter leta 1893 skupaj z njimi ustanovila stranko Socialdemokracija kraljevine Poljske. Za časa življenja je delovala predvsem v poljskih in nemških socialdemokratskih strankah kot marksistična teoretičarka in antimilitaristka. Leta 1898 se je poročila s ključavničarjem Gustavom Lübeckom, da bi tako dobila nemško državljanstvo.

Preselila se je v Berlin in se tam pridružila stranki SPD, ki je veljala za najnaprednejšo evropsko socialistično stranko. Leta 1907 je začela večletno ljubezensko razmerje s Kostjo Zetkinom. Med prvo svetovno vojno je Rosa preživela tri leta in štiri mesece v zaporu, kjer je neprekinjeno pisala, med drugim tudi znani spis Kriza socialne demokracije.

Po izpustitvi iz zapora je bila ena izmed ustanoviteljic komunistične partije Nemčije, katerega program je skoraj sama napisala. Vstajo komunistov so zadušili radikalni desničarski vojaki Freikorps. Roso so ujeli v Berlinu in jo pretepli do smrti ter vrgli v reko. Pokopana je v Berlinu.

Zanimivosti

  • Kot otrok je imela motnjo v rasti ter ostala zelo majhna, prav tako je imela vse življenje zdravstvene težave s spodnjimi okončinami.
  • Njeno teoretično in praktično delo za socializem, mednarodno solidarnost delavskega razreda pa tudi boj proti militarizmu in vojni so postali cenjeni prek meja Nemčije in njenega časa.
Lisa - 10/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 10/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.