27. marca 1924 – 3. aprila 1990

Sarah se je rodila kot edinka v Newarku (ZDA). Njen oče mizar in mama perica perila sta se v prostem času ukvarjala z glasbo. V mladosti je Sarah igrala klavir in orgle ter pela v cerkvenem zboru.

Pri 15 letih je že igrala klavir in pela v lokalnih klubih.

Po končani srednji šoli se je Sarah preizkusila na tekmovanju glasbenih talentov v Harlem's Apollo Theatru (kot veliko bodočih afroameriških zvezd) ter zmagala. Začela je sodelovati z različnimi orkestri. Leta 1944 se je pridružila džezovskemu orkestru Billyja Eckstina, v katerem sta bila tudi slavni trobentač Dizzy Gillespie in še bolj znani saksofonist Charlie Parker, ki sta orkestru tudi predstavila novo obliko džeza – bebop.

Po dobrem letu dni se je Sarah posvetila bolj solo karieri ter začela peti bolj pop skladbe. Počasi je postala in več desetletij tudi ostala eden najbolj prepoznavnih vokalov v ZDA. Konec petdesetih let je njena slava malo upadla, saj se je začel poslušati drugačen slog glasbe. Sarah sicer ni več imela hitov, a je ostala priljubljena predvsem zaradi odličnih nastopov v živo.

Poročila se je trikrat (prav tako se je trikrat ločila), ker ni mogla imeti otrok, je leta 1961 posvojila deklico Debro Loiso. Nastopala je do leta 1989, ko je morala zaradi bolezni (rak na pljučih) prenehati. Stara 66 let je umrla na svojem domu v Hidden Hillsu v Kaliforniji, kjer je tudi pokopana.

Zanimivosti
  • Opisana je tudi kot ena izmed najboljših glasov 20. stoletja. Imela je izjemen razpon glasu (4 oktave) ter so jo pogosto primerjali z opernimi pevkami. Mešala je senzibilnost džeza s svojim opernim talentom.
  • Njeni vzdevki so bili: Sassy, The Divine One (božanska) in Sailor (mornar).
  • Pela je vokalni džez, bebop, cool jazz, tradicionalni pop, bossa nova ...
  • Njeni najbolj prepoznavni pesmi sta: Send In the Clowns in Misty.
Lisa - 9/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 9/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.