23. aprila 1910 – 22. februarja 2005

Simone se je rodila v mestecu Béthune na severu Francije v bližini belgijske meje. Njen oče je bil judovskega porekla ter se je preživljal kot inženir in vojni pilot, mama pa je bila gospodinja italijanskega porekla. Zaradi očetovega dela so se neprestano selili, saj je živela tudi na Madagaskarju, v Budimpešti, Berlinu in Torinu. Največ časa v otroštvu je Simone preživela v Marseillu.

Pri 21 letih se je preselila v Pariz in delala kot model, pevka ter modna oblikovalka. Leta 1931 je nastopila v filmu Neznana pevka (1931) in takoj postala ena od najpopularnejših igralk v Franciji. V Hollywood se je prvič podala leta 1935, a je pogorela predvsem zaradi bornega znanja angleščine. Vrnila se je v Francijo in snemala filme ter reklame.

Pred grozotami 2. svetovne vojne je ponovno pobegnila v ZDA ter leta 1942 zaigrala v kultni grozljivki Cat People (Ljudje mačke). Po vojni se je vrnila v Pariz ter igrala v filmih do leta 1973. Nikoli se ni poročila in imela otrok, čeprav je imela celo paleto ljubimcev. Umrla je leta 2005 v Parizu, kjer je tudi pokopana.

Zanimivosti

  • Njena ljubimca sta bila tudi svetovno znani skladatelj George Gershwin ter za časa 2. svetovne vojne dvojni agent v službi njenega veličanstva Srb Duško Popov. Pisatelj Ian Fleming, ki je v tistem času prav tako delal za tajno službo ter spoznal Popova, je delno ustvaril lik Jamesa Bonda prav po njem.
  • Leta 2011 se je britanski igralec in pisatelj Stephen Mosley poklonil Simone s knjigo The Boy Who Loved Simone Simon (Deček, ki je ljubil Simone Simon).
  • V svoji karieri je igrala v približno 40 filmih.
Lisa - 17/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 17/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.