9. avgust 1963–11. februar 2012

Whitney se je rodila v New Jerseyju, glasba pa ji je bila položena v zibelko, saj izhaja iz glasbene dinastije. Njena mati je bila pevka gospela Cissy Houston, njeni sestrični pa sta bili pevki Dionne Warwick in Dee Dee Warwick.

Whitneyjina krstna botra je bila Aretha Franklin. Že kot 11-letna deklica je začela nastopati kot solistka v mladinskem gospelskem zboru. Pozneje je začela nastopati z mamo in drugimi glasbeniki. Delala je tudi kot fotomodel in igralka. Leta 1985 je izdala svoj prvi album z naslovom Whitney Houston in doživela izjemen uspeh. Še bolj uspešen je bil njen drugi studijski album Whitney (1987), prvi album, ki ga je posnela ženska izvajalka in se je že prvi teden povzpel na prvo mesto lestvice Billboard. Njen planetarni uspeh je odprl pot do denarja in slave tudi drugim afroameriškim pevkam.

Leta 1992 se je Whitney poročila s pevcem Bobbijem Brownom ter igrala v filmu Telesni stražar skupaj s Kevinom Costnerjem. Film je bil velikanski hit, prav tako naslovna pesem I Will Always Love You. Izdala je še tri albume (skupaj pet) ter igrala v nekaj filmih.

Leta 2007 se je končal njen burni zakon, prežet z drogami, nasiljem in tudi ljubeznijo (rodila se jima je hčerka Bobbie Kristine). Whitney se žal ni mogla rešiti odvisnosti, saj so bili alkohol, droge (predvsem kokain) ter številna zdravila na recept močnejši od nje. Umrla je v 48. letu starosti v hotelu Beverly Hilton v L. A.-ju, kjer je med kopanjem v kadi padla v nezavest (uradno zaradi alkohola in močnih tablet) in se utopila.

Zanimivosti

  • Imela je kar 11 skladb, ki so bile številka ena Billboardove lestvice.
  • Prejete nagrade: dve nagradi emmy, šest grammyjev, 30 nagrad Billboard, 22 ameriških glasbenih nagrad. Skupno je do leta 2010 prejela 415 nagrad. Bila je tudi ena od najbolj prodajanih glasbenic, v karieri je prodala 170 milijonov albumov in singlov ter posnela ogromno videospotov.

Več na www.whitneyhouston.com.

Lisa - 33/2014

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 33/2014

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.