Oskarja za najboljši film in najboljšo režijo letos prvič po 24 letih nista šla v iste roke. Najboljši film je postala politično-vohunska drama Misija Argo, najboljši režiser pa Ang Lee s svojo simbolično dramo Pijevo življenje. Britanski igralec Daniel Day-Lewis gre s svojim tretjim oskarjem v zgodovino.

Najboljši igralec v stranski vlogi je že drugič postal Christoph Waltz, najboljši tujejezični film pa je prav tako posnel Avstrijec, Michael Haneke (Amour). Quentin Tarantino je bogatejši za še en zlati kipec za izvirni scenarij (Django brez okovov), medtem ko sta najboljša igralca v glavnih vlogah postala Jennifer Lawrence in Daniel Day-Lewis.

Oskarja za najboljši film je Jacku Nicholsonu prek videopovezave pomagala podeliti prva dama ZDA Michelle Obama. Misija Argo ne nazadn­je tematizira reševanje ameriških agentov CIE med iransko krizo v sedemdesetih.

Ben Affleck, ki ni bil za najboljšo režijo niti nominiran, je kot producent tako kljub vsemu dobil priložnost za zahvalo Akademiji. (Na odru so mu družbo delali še George Clooney, Grant Heslov in drugi.) Affleck se je med drugim zahvalil svoji ženi Jennifer Garner, "ki je načeloma sicer ne povezujem z Iranom", ter se spomnil, da pred 15 leti, ko je prišel v Hollywood, "ni imel pojma, kaj počne".

Za največje presenečenje večera je poskrbel Ang Lee, ki je premagal velika Michaela Hanekeja in Stevena Spielberga (slednji razočaranja skoraj ni mogel skrivati). Pijevo življenje je Leeju prineslo že drugega oskarja po Gori Brokeback.