Nekje v drugem tednu januarja se po mesecu dni zastrupljanja s kuhanim vinom in pekovskimi dobrotami počasi le resetiram v običajno vsakodnevno rutino novega leta. 

Občudujem ljudi, ki so lahko že prvi dan novega leta pripravljeni na vse, kar jim življenje namerava vreči pod noge, jaz pa potrebujem malce več, da se prebijem čez nabiralnik, poln hudomušnih elektronskih čestitk, spet postanem pazljiv na zvenenje mobitela in preneham vsakemu, ki ga srečam, najprej hiteti želeti srečno novo leto. Da pa ni vse skupaj preveč boleče, imam za privajanje nazaj v delovno rutino nekaj trikov, ki morda pridejo prav tudi vam.

Zgodnji začetek

Nasvet, da se v službo privlečete kakšno uro prej kot običajno, bi mi v običajnih okoliščinah verjetno prislužil marsikateri grdi pogled, če ne kar direktno klofuto. Vstajanje ob nečloveških urah sredi zime se vsekakor sliši kot žalitev. Kar popolnoma razumem, zlasti če govorimo o januarju, ko je razlogov za kakršnokoli zapuščanje postelje čez ves dan bore malo, dejstvo, da so vsi dnevi identično sivi, pa pri tem prav nič ne pomaga. A kljub temu se v ozadju skriva čudovita izkušnja, ki deluje pomirjujoče in spodbujajoče. Namreč – če se na svoje delovno mesto privlečete uro prej, kar je verjetno pred vsemi preostalimi sodelavci, imate na razpolago zajeten časovni kos popolnega miru. Popolne spokojnosti. Ne boste verjeli, koliko lahko naredite v tem času, preden pisarne zasedejo hrupni sodelavci, ki vam na mizo začnejo nositi svoje delo, postavljati vprašanja in prekinjati misli. V tem času pisarniške osame si boste pridobili odlično prednost, ki vam bo olajšala potek celotnega dne, pa čeprav to pomeni, da boste morali dvigniti veki nekoliko prej kot običajno.

Najprej najlažje

Ko dodobra izkoristite mir in tišino (pre)zgodnjega prihoda in nato opravite obvezno jutranjo kavo z najljubšimi sodelavci, se nalog v uradnih urah lotite po pravilu od najlažjih k vedno težjim. Dober uvod v dejanski delovni dan je recimo pregled elektronske pošte, kjer najprej 'preberem' tisto pošto, kjer mi je že nemudoma jasno, da ne bo zahtevala nobenega mojega odziva. Saj veste, katera je to – okrožnice, šale, oglasna sporočila in tisti dnevni e-horoskop, na katerega ste se prijavili pred šestimi leti in se nikakor ne znate odjaviti. V tej fazi se izogibajte pošti ljudi, ki poznajo vaše ime, ker ta pošta verjetno vključuje potrebo po odzivu, če ne kar dejansko delo.

Na žalost (in nekoliko ironično) bo nekaj te pošte označene z rdečim klicajem, ampak menim, da se ta simbol za urgentnost preveč zlorablja, ker za res nujne stvari še vedno uporabljamo telefon, in ne e-pošte. Po tej hitri in enostavni čistki ste verjetno že izpraznili polovico digitalnega nabiralnika, kar je dober zagon za nove podvige, ker da občutek, da če bo vse teklo tako gladko, bomo do 11:30 že končali delo. Po navdihu te impresivne učinkovitosti lahko zdaj prevzamete malce težjo nalogo in – končno – pogledate še preostalo elektronsko pošto. Recimo. Lahko pa si vzamete premor za drugo kavo.

Pravilen položaj

Kot pisec ogromno dela opravim v položaju, ki ga sicer uporabljamo za lenarjenje ali bolehanje, kar je kolikor toliko sprejemljivo, kadar delo opravljam doma na kavču, nekoliko manj pa, če to isto pozo poskušam replicirati v pisarniškem okolju. Ta nenehna migracija med dvema tako različnima delovnima ekosistemoma pa me je naučila, da položaj pri delu močno vpliva na storilnost. Ko se moram disciplinirano pognati nazaj v rutino – ali prisiliti k delu, kar je precej običajno za drugo polovico sive zime – zato večkrat izkoristim mali trik pravilnega sedenja, saj pokončna drža dokazano ni ugodna le za zdravje naše hrbtenice in odganjanje medvedov, ampak tudi za storilnostni pogon.

Takole gre: sedemo pokončno, stopala imamo v celoti na tleh, s telesom pa se rahlo nagnemo naprej. Praviloma bi temu rekli 'normalno sedenje', ampak če ste tolikokrat razpotegnjeni čez kavč kot jaz, v tem sprva ne boste videli čisto ničesar normalnega. V tem pokončno sedečem položaju potem poskušajte natipkati nekaj, kolikor hitro le lahko. Tap, tap, taptaptaptap. Dober občutek, kajne? Kot da resnično delate nekaj zelo pomembnega. S tem občutkom lahko zdaj končno odprete tisto zahtevno datoteko,
ki … opa, čas za kosilo.

Naredite si seznam

Nekje sredi dneva bo elektronski nabiralnik nasičen z 'urgentno' pošto, ki bo v vas živčno bolščala z rdečimi klicaji, telefon bo zvonil, kot da se zunaj odvija apokalipsa in sodelavci bodo vedno bolj vneto na vašo mizo odlagali svoje stvari, ker počasi že načrtujejo pobeg proti domu. A brez panike. Najtežje stvari, ki vas še čakajo v dnevu, napišite na list, dokler nimate pred seboj ličnega seznama, ki vam bo služil kot zemljevid do konca delovnih ur. Če si naloge napišemo na list, dobimo občutek, da imamo nad vsem skupaj več nadzora. Več pregleda. Lotite se jih po vrsti in če vas kdo zmoti z novo nalogo, ga samo odslovite z naslednjim stavkom: “Hej, stari, oprosti, ne morem zdaj, se ti posvetim takoj, ko počistim, kar se je nabralo čez praznike.” Saj ne ve, da s tem mislite na marec.

Ne pozabite na zaslužene premore

Čeprav vas po praznikih čaka ogromno dela in čeprav vam v decembru privzgojena lenoba že tako uničuje storilnost, to še ne pomeni, da morate izpuščati zaslužene premore. Socializacija je konec koncev pomembna za vsako delovno mesto, ker vas bodo sicer vsi sovražili in vam tako dajali še več dela, kar pa je v popolnem nasprotju s tem, kar hočemo doseči s tem člankom. Poleg tega moramo na premore gledati s čisto filozofsko predpostavko – če si vzamem premor, to uradno pomeni, da delam. Logično, kajne? Poleg tega so kave po praznikih pomembne tudi zato, da sem tam prečisti vsa obvezna posezonska vprašanja – kje si bil za novo leto, kaj si počel, kolikokrat si zbolel, kolikokrat so te peljali na črpanje želodca, saj veste, tipična januarska konverzacija. In ker se boste o vsem tem pomenili na kavah, boste lahko v času dejanskega dela delali s precej manj motnjami pozornosti.

Besedilo: Darjo Hrib // Fotografija: Shutterstock