Leta 2002 sta mlada zakonca Laurence in Alexa Heuschen iz mesta Lige v Belgiji preživela počitnice v Ljubljani.

Pravzaprav sta se odpravila na potovanje po Evropi in ena od njunih postojank je bila tudi Ljubljana. Zakonca sta bila nad Ljubljano in tudi nad pomenom imena Ljubljana tako navdušena, da sta svojo prvorojenko, rojeno 30. oktobra 2007, poimenovala Ljubljana. Mlada družinica je Ljubljano spet obiskala leta 2009, takrat v družbi z dveletno hčerko Ljubljana. In te dni je družina znova na potovanju po Sloveniji, seveda pa se je ustavila tudi v Ljubljani z Ljubljano in še z njeno mlajšo sestrico Olivio.

Zakonca sta po nekaj letih z družino spet prišla v Slovenijo, tokrat z obema hčerkama, Ljubljano in Olivio. Ustavili so se v Ljubljani, kjer jih je pričakala tudi direktorica Turizma Ljubljana mag. Petra Stušek, obiskali pa so tudi župana Zorana Jankovića v Mestni hiši. Navdušeni so nad mestom in tudi spremembami, ki so nastale od njihovega zadnjega obiska. Seveda sta se zakonca ob svojem tretjem obisku Ljubljane tudi spomnila odločitve, da hčerko poimenujeta po mestu, ki sta ga vzljubila na prvi pogled in jima je všeč, čeprav sta ga takrat videla prvič. Tudi sam pomen ljubljena se jima je zdel pravšnji za njuno hčerko. Drugi člani družine pa so bili precej presenečeni nad izbiro imena za prvorojenko, saj zakonca prej o tem nikoli prej nista govorila.

Zdaj, ko sta v Ljubljani že tretjič, sta opazila tudi spremembe, mesto se jima zdi aktivno, čisto, majhno in prijetno za sprehod, opazila pa sta tudi, da je več turistov, kot jih je bilo ob njunem zadnjem obisku. Všeč jima je tudi, da je v mestu precej kolesarjev, sploh v središču, zaradi česar mesto ni preveč hrupno. Pravzaprav lahko rečemo, da je njihovo 'prijateljstvo' z Ljubljano do konca življenja, saj so z našo prestolnico povezani prek svoje hčerke, ki je ponosna na svoje ime.

Skoraj 11-letni deklič Ljubljana pravi, da je njena podobnost z mestom Ljubljana ravno v tem, da je drobna in majhna, kot je Ljubljana, pravi pa tudi, da ve, kaj ime Ljubljana pomeni po razlagi Antona Tomaža Linharta, ki mu je slovenska prestolnica prav tako bila pri srcu. Ta je zagovarjal mnenje, da njeno ime lahko izvira le iz slovenskih besed luba in ljubljena. Etimološka razlaga pravi, da je slovenska romantična prestolnica dobila ime glede na svoj sloves, s tem, da je črka e zamenjana z a, in tako je iz ljubljena nastala Ljubljana. Ljubljano, ki je ponosna na svoje ime, vrstniki kličejo različno: Ljubi, Ljubibi, Lju.

Leta 2009 je bila družina na povabilo mesta Ljubljana in Slovenske turistične organizacije v Ljubljani, mestu, po katerem je dekletce dobilo ime. Za Ljubljano je to bil prvi obisk mesta, po katerem je dobila ime, ki pa se ga ne spomni, saj je bila premajhna. Družina pa je ob vnovičnem obisku Ljubljane bila povabljena tudi na srečanje z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem.
Sicer pa starša nimata težav z razlago imena, ki se prijateljem in znancem najprej sliši nenavadno. Z veseljem jim pojasnita pomen imena slovenske prestolnice, ki jima je tako prirasla k srcu.

O izvoru imena Ljubljana

Zgodovinarji si še danes niso edini glede izvora imena Ljubljana. Nekateri trdijo, da je mesto dobilo ime po prastarem mestnem božanstvu, ki so ga stari Slovani imenovali Laburus, drugi vztrajajo, da je ime latinskega izvora in da je mesto dobilo ime po poplavljajoči reki Aluviana, tretji spet prisegajo, da ime mesta izvira iz poimenovanja Laubach, močvirje. Tisti, ki jim je bilo mesto pri srcu, kot Antonu Tomažu Linhartu, pa zagovarjajo mnenje, da ime lahko izvira le iz slovenske besede luba, ljubljena.

Ena od razlag je tudi, da je mesto svoje ime dobilo po reki Ljubljanici. V srednjem veku so za reko uporabljali nemški izraz Laibach, kar pomeni stoječa voda, ki povzroča poplave. Ime so uradno uporabljali od leta 1918. Nekateri drugi etimologi so ugotavljali, da je ime Ljubljana nastalo iz substraktnega imena Leubgh, kar označuje lobanjo v obliki hriba, ravno tega, na katerem stoji ljubljanski grad. Sodobnejša etimologija se razlag substratnih imen, ki so bile izposojene pri staroselcih, izogiba. V Etimološkem slovarju slovenskih zemljepisnih imen sta Silvo Torkar in Marko Snoj razlagala etimologijo imena Ljubljana, ki naj bi prišlo iz imena Ljubovid. Ta naj bi bil predvidoma ustanovitelj naslebine, iz katere je nastala Ljubljana. Ljubovid se je lahko krajšalo Ljubid, iz česar je tvorjeno vodno (rečno) ime Lubidja, in iz tega se je razvilo ime Ljubija. To ime se danes uporablja za desni pritok Ljubljanice zahodno od Vrhnike. In to ime se je mogoče še dodatno skrajšalo v Ljuba. Prebivalci naselbine, ki je stala ob reki po imenu Ljub(i)ja, so bili poimenovalni Ljubljane, iz česar je nastal današnji izraz Ljubljana. Torkarjeva razlaga temelji na dejstvu, da so zaselke in reke največkrat poimenovali po tamkajšnjih prebivalcih.

Fotografije: Primož Predalič

Liza - 31/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 31/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.