Sozvočja ritmov in glasov v kulturah sveta - ANSAMBLA VEDUN IN SLOVENSKIH AKADEMSKIH GLASBENIKOV bo v ponedeljek, 9. junija 2014 ob 20. uri na Konservatoriju za glasbo in balet (Ižanska c.12).

Na poplavljenih področjih v Srbiji, Bosni in na Hrvaškem je poginilo na tisoče živali, na tisoče brezdomnih živali pa umira od lakote, saj nimajo kaj jesti. Celo trava, ki naj bi rastla povsod, je polna blata in za rastlinojede živali neužitna. Večina balkanskega občestva žal prepušča nemočne živali njihovi kruti usodi, a mnogi skrbniki živali vse glasneje prosijo za pomoč tudi za svoje živalske sopotnike.

Koncertni dogodek bodo oblikovali doma in v svetu cenjeni slovenski akademski glasbeniki različnih glasbenih zvrsti, starih in novodobnih: harfistka Mojca Zlobko Vajgl bo izvedla nekaj del nastalih v Franciji in Mehiki, Boris Šinigoj bo z arabsko lutnjo predstavil Perzijo in Arabijo, ansambel Vedun bo s pozabljenimi ali manj znanimi starodavnimi melodijami in glasbili različnih kultur (kot so sibirski čartan in homus/slovenska drumlica, arabski gimbri oz. igil, havajske ukulele, grški buzuki, slovaška fujara, kitajska okarina xun, himalajska pojoča skleda, egipčanske in balkanske darabuke in defi ter afriška džemba, staroslovanski šamanski bobni, školjka ...) oživil stari Bizanc, Maroko, Sibirijo, slovansko dediščino, Tuvo, Grčijo, Balkan, Tibet, Havaje ...; trobilni kvintet Contrast bo nastopil s sodobnimi skladbami, flavtistka Mateja Bajt z evropsko staro glasbo, kitaristka Karmen Štendler s skladbo španskega skladatelja J. Rodriga, trio 3o3= bo popeljal poslušalce od klasike do Brazilije, Jasminka Tomaš pa bo recitirala starovedsko priprošnjo v sanskrtu za blagostanje na Zemlji ...

Na koncertu bodo glasbeniki ljudem darovali »svojo pesem« v zameno za njihovo pomoč oz. darove ogroženim živalim. Tečajniki šole Veduna (še posebej Jasminka Tomaš iz Zagreba, ki ima na poplavljenem področju svoje sorodnike v stiski) so s prijatelji iz Zagreba (Združenjem »Družba Zvuk veda«) prva zbrana finančna sredstva že 24. maja odnesli na poplavljena področja in sicer v Sanski Most ter prizadete okoliške vasi.

In tudi po tem koncertu bo tako: nabrani darovi (hrana, seneni briketi, čista voda, odeje, finančna sredstva ...) bodo izročeni direktno v roke tistim, ki pomoč potrebujejo, da bi lahko reševali živali, ki so ujmo preživele (za to bodo ponovno poskrbeli Mirit in tečajniki katedre Veduna). Vsak dar lahko pomeni eno rešeno življenje! Za živali na poplavljenih področjih pa se na srečo trudijo tudi druge živalovarstvene organizacije.

Naj bodo radosti in blagostanja trajno deležna vsa bitja na Zemlji!

Vstopnice po ceni 15 EUR lahko kupite v avli Konservatorija za glasbo in balet uro in pol pred koncertom. Prav tako lahko tamkaj predate svoje donacije ali jih nakažete na: Sventovid, Tine Terlep s.p., Škrilje 50c, 1292 Ig TRR.: SI56 6100 0000 4311 512  (Namen: za živali v Bosni)