Zima gre počasi, a zanesljivo h koncu in prihaja čas bolj ali manj temeljitih spomladanskih čiščenj. Zakaj ne bi letos čistil izdelale kar same?

V sodobnem vsakdanjiku redno uporabljamo cel kup produktov, ki onesnažujejo naše domače okolje. Poleg tega so tudi dragi in bistveno prispevajo h količini takšnih ali drugačnih odpadkov. Tudi številnih alergij ne gre zanemariti, posebej pri otrocih, ki so lahko zelo občutljivi za strupe. Eden izmed načinov, kako se znebiti strupenih snovi, je priprava lastnih čistilnih sredstev, saj imate večino surovin že doma, v svoji kuhinji!
Glavne sestavine, iz katerih boste pripravile čistila:

Soda bikarbona

O njeni vsestranski uporabnosti ste zagotovo že slišali. Če povzamemo: čisti, razmaščuje, dezodorira in mehča vodo.

Limona

Verjeli ali ne, limonska kislina je ena izmed najmočnejših prehranskih kislin in je zelo učinkovita pri odstranjevanju večine bakterij v gospodinjstvu.

Alkoholni kis

Alkoholni kis izredno učinkovito razmaščuje, odstranjuje neprijetne vonjave in plesni, uspešen pa je tudi pri odstranjevanju določenih madežev in voska. Naj vas ne skrbi njegov močan vonj, saj izgine, takoj ko se očiščena površina posuši!

Sol

Praktično in povsem neškodljivo čistilo, ki je vedno pri roki. Primerna za odmaščevanje in drgnjenje različnih madežev.

Milo

Govorimo seveda o neodišavljenem rastlinskem milu, ki ne vsebuje naftnih destilatov. Lahko ga uporabite v obliki kosmičev, praškov ali celo v tekoči obliki, odvisno od površine, ki jo čistite. Očistilo bo praktično vse, poleg tega pa je tudi biorazgradljivo. V trgovinah povprašajte za marsejsko in castilsko milo ali za mila iz kokosovega olja.

Boraks

Boraks je, ravno tako kot soda bikarbona, mineral, le da je še močnejši. Z njim lahko uspešno čistite in razkužujete različne površine, celo tapete in poslikane stene. A pozor! Čeprav je povsem naraven, lahko draži kožo, zato pri delu z njim vedno uporabljajte rokavice in ga shranjujte zunaj dosega otrok.

Alkohol

Je odlično razkužilo. Najbolje in najmanj škodljivo je uporabiti etanol ali 100-odstotni alkohol v vodni raztopini.

Škrob

Lahko ga uporabljate za čiščenje oken, loščenje pohištva, mokro čiščenje preprog in talnih oblog.

UNIVERZALNO ČISTILO:

V dva litra vode dodajte deciliter in pol kisa ter pol manj sode bikarbone (ali žlico boraksa). Uporabite za odstranjevanje oblog vodnega kamna na stenah kabine za prhanje, na kromiranih površinah v kopalnici, za okna, ogledala itd. V steklenički ali plastenki lahko mešanico shranite dlje časa.

ČISTILO ZA KOZARCE:

Motni videz steklenih kozarcev, ki jih perete v pomivalnem stroju, lahko hitro popravite z nekaj kapljicami kisa. Zmešajte skodelico alkoholnega kisa z nekaj vroče vode. V mešanico potopite krpo in z njo obrišite kozarce. Ne skrbite, vonj po kisu bo hitro izhlapel, ravno tako kozarci ne bodo imeli okusa po kisu.

ČISTILO ZA ODTOKE:

V odtok natresite 1 deciliter sode bikarbone in pustite stati nekaj minut. Med tem pripravite mešanico iz pol litra vroče vode in dveh ali treh decilitrov belega kisa. Zlijte v odtok in pustite delovati 10 minut, nato splahnite z vročo vodo. Pomembno: če ste tik pred tem že čistili odtoke s kupljenim čistilom, domačega čistila NE uporabljajte, saj lahko pride do kemične reakcije in sproščanja nevarnih hlapov. Ravno tako bodite previdni, če imate plastične cevi. Večja količina vrele vode namreč lahko topi plastiko.

ČISTILO ZA TLA:

Enostavno univerzalno čistilo za tla dobimo, če zmešamo alkoholni kis z enako količino vode. Za brisanje uporabite navadno krpo.
Za dezinfekcijo večjih talnih površin zmešajte deciliter boraksa s šestimi ali sedmimi litri vode.

ČISTILO ZA RJO:

Na rjasto površino posujte malo soli, čez stisnite limetin ali limonin sok, toliko, da se dobro prepoji. Pustite stati nekaj ur, nato zdrgnite z limetinim (oz. limoninim) olupkom.

PRALNI PRAŠEK:

Posodico nastrganega mila zmešajte s pol posodice boraksa in pol posodice čistilne sode. Uporabite eno do dve žlici za posamezno pranje.

ČISTILO ZA PLESEN:

Uporabite nerazredčen alkoholni kis, ki ga na plesen nanesete s pomočjo gobice. Lahko poskusite tudi z mešanico sode bikarbone in vode.

Liza - 12/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 12/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.