Rojstvo otroka je neprecenljivo darilo staršem, neopisljiv trenutek družinske sreče, ki življenje – hočeš nočeš – postavi na glavo. S Spomenko Valušnik, predsednico društva Vesele nogice, pa smo se pogovarjali o tem, kako vpliva na družino rojstvo otroka s posebnimi potrebami. Zaupala nam je, da ji je Najino rojstvo ponudilo popolnoma nov pogled na življenje, energijo pa je usmerila v ustanovitev društva za podporo staršem otrok z zaostankom v razvoju. Njena prizadevanja je z Jabolkom navdiha prepoznal tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, podjetji P&G in Lidl Slovenija pa bosta društvo podprli z donacijo 20.000€.

Ob rojstvu otroka z zaostankom v razvoju se življenje spremeni vsej družini. Kako se starši odzovejo, kaj se dogaja v družini?

Ob spoznanju, da s tvojim otrokom ni vse tako, kot bi moralo biti, je seveda velik šok za družino, da ne govorim o bolečini, ki jo kot starš v takšnih situacijah preneseš. Vendar moraš kljub vsemu ostati trden in razsoden. Nekatere redke družine vse to prenašajo dokaj dobro, nekatere pa takšne situacije popolnoma sesujejo, tako psihično kot fizično.

Komu pomaga društvo Vesele nogice?

Društvo nudi oporo staršem, ki so znašli na veliki življenjski preizkušnji. Noben starš seveda ne pričakuje, da se bo znašel v tako hudi situaciji. Vidiš otroka, ki mu na videz nič ne manjka, dvomiš v vse, kar ti pravijo zdravniki. Upaš, da ni res, da pretiravajo, pretvarjaš se, da ni tako hudo. Takrat potrebuješ pomoč, da te nekdo zdrami in usmeri na pravo pot. In tu nastopimo mi.

Finančno ste odvisni predvsem od donacij in sponzorstev, sredstva pridobivate tudi z zbiranjem papirja, zamaškov, odpadnih kartuš. Med 8. oktobrom in 4. novembrom poteka v vseh Lidlovih prodajalnah družbeno-odgovorna akcija, v kateri bo podjetje P&G del izkupička od prodaje svojih izdelkov namenilo v dobrodelne namene. Kako boste porabili donacijo?

V društvu smo med drugim v pomoč staršem s povezovanjem in ozaveščanjem, v kolikor pa nam finančna sredstva dopuščajo, pomagamo tudi pri sofinanciranju terapij, ki jih ZZZS ne krije in pri nakupu pripomočkov za nameščanje in nego otrok. In podjetji P&G in Lidl Slovenija bosta z donacijo omogočili prav to, saj bo del sredstev namenjen za zaposlitev terapevtov, ki jih otroci nujno potrebujejo za svoj napredek.

Kako tovrstne terapije pomagajo otrokom?

Nekateri otroci bodo lahko s pomočjo terapij izboljšali neverbalno komunikacijo, s katero bodo sporočali, kaj si želijo, drugi bodo lahko uporabljali nadomestno komunikacijo, samostojno sedeli in samostojno jedli, hodili na sprehode ali celo nekoč samostojno zaživeli svoje življenje brez večjih omejitev.